h

Kwaliteit gemeentelijke documenten laat te wensen over

11 november 2014

Kwaliteit gemeentelijke documenten laat te wensen over

De kwaliteit van de gemeentelijke documenten die door de raad moeten worden vastgesteld laat vaak veel te wensen over. Door de slechte opzet zijn ze moeilijk of niet leesbaar. Een duidelijke indeling ontbreekt, onderwerpen worden besproken onder de verkeerde kop, staan door elkaar, worden niet besproken of juist meerdere keren besproken. Je vraagt je soms af of een nieuwe ambtenaar die het document over 5 jaar leest nog wel begrijpt wat ooit de bedoeling ervan is geweest.

 

Een voorbeeld van een extreem slecht opgezet document is de eerste versie van het duurzaamheidsplan dat in 2012 aan de commissie Woonomgeving is voorgelegd. Dit document, een beschrijving van de gemeentelijke plannen en doelstellingen op het gebied van milieu en duurzaamheid, is volstrekt onleesbaar. Alles staat door elkaar, de koppen dekken niet de onderstaande tekst, de doelen zijn slecht geformuleerd en staan tussen de ambities, begrippen zijn onvoldoende gedefinieerd en er zijn niet ter zake doende teksten opgenomen. Gelukkig is het document van de agenda gehaald en heeft het de raadsvergadering nooit gehaald. Er is later een betere versie verschenen.

 

Ik dacht dat we met het duurzaamheidsplan het dieptepunt wel zouden hebben gehad. Niets blijkt echter minder waar. In de RTG van 27 oktober is het Gebiedsconcept Wellerwaard aan de commissie woonomgeving voorgelegd. Dit gebiedsconcept (ontwikkeld door bureau Site-ud voor maar liefst € 49.000,00) blijkt niet meer dan een slecht opgezette Powerpoint-presentatie die rijkelijk is gevuld met irrealistische fantasieën. Door dit document vast te stellen zou de raad ja zeggen tegen een meervoudig interpreteerbaar plan (de Powerpoint-presentatie is puntsgewijs opgezet zonder verbindende tekst) en de mogelijke realisatie van een honkbalstadion, een motorcrossbaan, een congrescentrum, een evenemententerrein en andere onzinnige ideeën. Onder druk van de commissie heeft de wethouder het gebiedsconcept laten vervallen.

 

Het is vanwege het veiligstellen van provinciale subsidiegelden van groot belang dat het Gebiedsconcept Wellerwaard door de raad is vastgesteld voor 1 januari 2015. Zonder de miljoenensubsidie wordt het project zeker een groot financieel fiasco voor de gemeente. Daarom heeft de wethouder na het vervallen van de Powerpoint-presentatie een reeds bestaande samenvatting ervan ter vaststelling naar voren geschoven. Dit document ter grootte van net iets meer dan een A4-tje bevat weliswaar niet de onzinnige ideeën uit de Powerpoint-presentatie, maar is veel te beknopt om zonder onderliggend document te kunnen functioneren als volwaardig gebiedsconcept. De grote vraag is waarom de wethouder niet heeft gezorgd voor een deugdelijk document.

 

Omdat de wethouder niet met een goed document is gekomen, heeft de SP zelf een technisch goed opgezet Gebiedsconcept Wellerwaard geschreven. Dit document (titel: Gebiedsconcept Wellerwaard 10 november 2014) heeft dezelfde beoogde inhoud als de Powerpoint-presentatie, maar is niet meervoudig interpreteerbaar door de aanwezigheid van verbindende teksten. Tevens zijn de onzinnige ideeën achterwege gelaten. In anderhalve dag tijd is er een kwalitatief goed document geproduceerd.

 

Tijdens de raadsvergadering van 10 november heeft de SP middels een amendement geprobeerd om niet de door de wethouder beoogde samenvatting als Gebiedsconcept Wellerwaard vastgesteld te krijgen, maar in plaats daarvan het eigen document Gebiedsconcept Wellerwaard 10 november 2014. Helaas krijgt het amendement onvoldoende steun in de raad en is de samenvatting toch vastgesteld. Althans, ik neem maar aan dat de samenvatting is vastgesteld, want in het raadsvoorstel (het document dat de vaststelling regelt) staat de samenvatting op een foutieve wijze benoemd. De slechte kwaliteit van het vastgestelde gebiedsconcept, de fout in het raadsvoorstel en de onvakkundige handelswijze van de wethouder is reden geweest tot het indienen van een motie van treurnis door SP, D66, ONS en PvvP.

 

De gemeente gaat nu met het "Gebiedsconcept Wellerwaard" naar de provincie. Als ik de provincie zou zijn, zou ik bij het zien van het A4-tje alles in het werk stellen om de subsidie te weigeren.

Reacties

Sinds 2009 heb ik mij samen met omwonenden verzet tegen de plannen op de Deel. De reden hiervoor was de verkeersdruk die zou ontstaan in het centrum. Het toenmalig college zag de moeilijkheden aankomen en heeft de juridische- en fysieke uitvoering van de verkeerssituatie in twee aparte procedures gebracht. Dit had de RvS nog nooit meegemaakt! Op aandringen van de centrum-ontwikkelaar werd verkeersbureau BonoTraffics op de verkeerssituatie losgelaten in plaats van Goudappel & Coffeng. (Oplossing van de door BonoTraffics veroorzaakte verkeersproblemen kosten onnodig veel geld). De laatstgenoemde verschijnt nu plotseling weer bij de uitbreiding van AH. Om de SP een up-date te geven van wat er nog te wachten staat betreffende het centrum, zijn er de volgende punten; - Planschade 'de Residence' en bewoners Espelerlaan, KJ straat. Tevens gevelsaanpassing Espelerlaan 1 t/m 7 (rapport Tauw). Centrummanagement niet te overzien.
Volgens uitspraak RvS worden er geen evenementen meer gehouden op de nieuwe Deel, hoewel de burgemeester het tegendeel blijft beweren. 'De Residence' en omwonenden zullen dit niet toestaan, zich beroepend op de uitspraak van de RvS. Centrumplannen, Wellerwaard en Cultuurhuis gebaseerd op, door het college verstrekte onjuiste gegevens.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier