h

Het festival Eclectival, antwoorden

4 juni 2014

Het festival Eclectival, antwoorden

Afgelopen zaterdag 31 mei stond er een leuk festival gepland Eclectival. Zoals de SP in het verkiezingsprogramma ook heeft geschreven: "De gemeente moet initiatieven voor uitgaansmogelijkheden stimuleren". Leuk initiatief echter is het festival afgelast.

Wat is hiervan de oorzaak? Volgens de organisator de gemeente. Daarom heeft de SP fractie hier vragen over gesteld. Het kan toch niet dat de gemeente er niet alles aan doet om dergelijke festivals door te laten gaan.

Hieronder de antwoorden die we hebben ontvangen van de gemeente. Deze is vanaf +/- 30 juni ook online te vinden via: 
http://raad.noordoostpolder.nl/Documenten/politieke-vragen

 

Inleiding/aanleiding:

Er stond een goed festival gepland in Emmeloord, waar flink wat mensen op af zouden komen. Het festival is op het laatste moment afgelast naar horen zeggen in verband met veiligheid en niet voldoen aan bepaalde eisen. De organisatie van het festival heeft laten weten dat de gemeente niet reële eisen stelde.
Ten aanzien van de inleiding: de organisatie zelf heeft het evenement afgelast. Er zijn nadat de vergunning is verleend geen aanvullende eisen gesteld.

Vragen:

1. Is het waar dat de vergunning van het festival werd ingetrokken als er een andere tent van een andere leverancier zou worden geplaatst?

  • Nee, de vergunning zou niet worden ingetrokken. Er is door de Politie op gewezen dat de organisatie zelf een aanvraag heeft gedaan, daarvoor een vergunning heeft gekregen en dat daarvan niet afgeweken mag worden.

2. Volgens de organisatie zou 'de gemeente' het niet hebben uitgemaakt hoe groot de andere tent was, wat de functie was of dat de tent gecertificeerd was, klopt dat? Zo ja, waarom?

  • De organisatie heeft zelf de aanvraag voor de evenementenvergunning opgesteld. Onderdeel daarvan was het draaiboek waarin ook een door de organisatie zelf geselecteerde tent is opgenomen. Deze tent is getoetst aan de (constructieve) veiligheidseisen. Zoals u wellicht bekend is worden aanvragen om een evenementenvergunning van deze categorie voor advies voorgelegd aan Politie, GHOR en intern voor brandveiligheid.

3. Wat is de lijst van eisen waaraan voldaan moet zijn voor het festival 'Eclectival'?

  • Hiervoor verwijzen wij naar de verleende vergunning met de daarbijbehorende onderliggende aanvraag (draaiboek etc.). De organisator heeft bij de aanvraag en het verlenen van de vergunning niet aangegeven dat er irreële eisen zouden zijn gesteld. In onze ogen zijn de eisen volstrekt normaal en gebruikelijk bij een dergelijk groots opgezet festival.
     
  • In het draaiboek dat aanvrager heeft ingediend is de opbouw van het evenement gepland vanaf 26 mei 2014 9.00 uur tot 31 mei 2014 12.00 uur.

4. Aan welke eisen voldeed het festival niet?

  • Dat is niet bekend want het festival is afgelast.

    De organisator heeft zelf geconcludeerd dat zij niet meer op tijd en volledig zou kunnen voldoen aan de verleende vergunning. Zij heeft zelf het evenement afgelast en gemotiveerd via e-mail laten weten op vrijdag 30 mei 2014 om 21.00 uur de vergunning te willen intrekken.

    De organisatie geeft daarbij de volgende omstandigheden aan (citaat):

“Met oog op veiligheid heb ik helaas moeten besluiten Eclecitval festival d.d. 31-05-2014 (Emmeloord) af te gelasten. Enkele redenen voor het aflasten heb ik hieronder beschreven. Bij deze maak ik dan ook kenbaar dat ik de vergunning officieel intrek.

De oplevering van het evenement zou vrijdag (vandaag) om 16:00 uur plaatsvinden.Vlak voor deze oplevering is gebleken dat de gemaakte afspraken (conform draaiboek en plannen) en veiligheidsvoorzieningen, niet volledig zijn geleverd en/of georganiseerd. Ik heb het volgende geconstateerd:

- de membraantent was nog niet geleverd en geïnstalleerd;

- het podium (gemaakt van Layher steigers) bevatte nog geen certificaat;

- er zijn geen aggregaten (+ bekabeling) geleverd waardoor er geen elektriciteitsvoorziening kon worden aangelegd;

- de toiletvoorziening, zoals in de plannen omschreven, was nog niet volledig ingericht;

- de mobiele-lichtmasten waren nog niet geïnstalleerd;

- er waren geen parkeerplaatsen naast het festivalterrein gerealiseerd. (rijplaten en hekwerken);

- de techniek (licht & geluid) was voor +/- 20% geïnstalleerd. Er kon niet verder gebouwd worden omdat er geen hoogwerkers waren geleverd;

- het terrein was vlak voor het moment van oplevering dusdanig nat, drassig en beschadigd dat het voor bezoekers niet op een toelaatbare manier begaanbaar was.

Ik zag ook geen oplossing om dit op korte termijn te herstellen.”

Overigens merken wij op dat ook niet is verzocht om uitstel door de organisatie.

 5. Ze moesten 16.00 uur klaar zijn. Is er nog ruimte gegeven om de deadline te verplaatsen naar bijvoorbeeld zaterdag 10.00 uur om dan toch aan de eisen te voldoen?

  • Een dergelijk verzoek is niet gedaan (zie hierboven).

6. Is de gemeente nog voornemens om een openbare reactie te geven op de negatieve berichtgeving van de organisatie van Eclectival.

  • De gemeente is zaterdag 31 mei jl. benaderd door Omroep Flevoland met vragen over de achtergrond van de afgelasting van dit festival. Daarop is een reactie gegeven. Kernboodschap is dat de organisatie van het festival zelf heeft geconcludeerd dat zij niet meer op tijd en volledig zou kunnen voldoen aan de verleende vergunning. Daarop heeft de organisatie besloten om de stekker uit het festival te trekken. De politie onderschrijft de reactie van de gemeente. Verder komt er geen aanvullende openbare reactie meer.

Dit waren de antwoorden die wij hebben ontvangen op de vragen die gesteld zijn. Hieruit blijkt dat het gelukkig niet de gemeente te verwijten valt dat het festival niet is doorgegaan.

Wij zullen zullen als SP fractie er ook op blijven toezien dat de gemeente er alles aan doet om activiteiten in de polder met succes te laten plaatsvinden.

 

  

 

 

Reacties

Er staan vele onwaarheden in het commentaar van de Gemeente . Er werd duidelijk een tijd vastgesteld 16.00 uur,
Er werd geen uitstel gegeven.Een andere tent was niet mogelijk alleen die ene tent voldeed aan hun voorwaarden.
Aggregaten en verlichting stonden op de weg.
De organisatie werd er op gewezen dat als het door ging ,men maandag opgepakt zou worden wegens in gevaar brengen van festival bezoekers.Tevens vind ik het zeer onverstandig van de gemeente om dit terrein aan te wijzen als plaats om een feest te geven .niet water doorlaatbaar..
Vele oneffen heden in het terrein. Mijn conclusie is de gemeente Emmeloord zag het feest liefst niet door gaan.
Er is op geen enkel punt medewerking verleend.Geen suggestie niets Toets de antwoorden aan de mede organisatoren.Zelf de bedrijven in de omgeving uiten klachten over de medewerking van de gemeente
Groeten Jan Vos 06 11324067

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier