h

Milieudoelstelling is goed, kwaliteit Visienota is laag

24 januari 2017

Milieudoelstelling is goed, kwaliteit Visienota is laag

Foto: -

Het blijft tobben met kwaliteit gemeentelijke documenten. In de raad van maandag is de Visienota 'Noordoostpolder energieneutraal' behandeld. Dit is een document dat de milieudoelstellingen voor de komende jaren beschrijft. Het einddoel van het document is ambitieus en helder duidelijk omschreven: Noordoostpolder is energieneutraal in 2030. Ook de middelen die worden ingezet zijn helder omschreven. Alleen een tijdlijn ontbreekt, evenals een eenduidige omschrijving van de tussendoelen.

Nu is het erg moeilijk om een exacte tijdlijn en eenduidige tussendoelen weer te geven in een visienota met milieudoelstellingen. Immers, voor het bereiken van milieudoelstellingen is een wisselwerking met de samenleving noodzakelijk en de resultaten hiervan zijn vooraf lastig te voorspellen. Het is daarom van belang dat in de visienota tenminste staat vermeld op welke wijze de raad jaarlijks over de voortgang wordt geïnformeerd. En deze wijze moet voldoende goed zijn opdat de raad kan controleren of de gemeente in voldoende mate op koers ligt om de einddoelstelling te halen. Dit betekent een informatievoorziening met tijdlijnen en meetbare tussendoelen, die (indien nodig) jaarlijks kunnen worden bijgesteld. De vermelding ontbreekt in de huidige Visienota.

De SP heeft middels een motie geprobeerd alsnog een goede informatievoorziening aan de raad te realiseren. Echter, de SP krijgt hiervoor onvoldoende steun in de raad. Kennelijk vindt een meerderheid van de raad in Noordoostpolder het niet nodig de voortgang van de energietransitie eenduidig te controleren.

Een amendement van de SP om binnen de visienota expliciet ook 'energiebesparing' te benoemen krijgt wel een zeer ruime steun in de raad. In de visienota wordt aanvankelijk alleen het begrip 'energietransitie' benoemd. Dit begrip is niet eenduidig gedefinieerd, waardoor het onduidelijk is of het nu wel of niet ook 'energiebesparing' omvat.

 

Lees ook:

Reactie toevoegen

U bent hier