h

NOP pas fossielvrij in 2050

24 januari 2017

NOP pas fossielvrij in 2050

Foto: -

De SP is blij met de ambitieuze doelstelling van de Visienota 'Noordoostpolder energieneutraal' die gisteren in de raad is vastgesteld. Noordoostpolder is in 2030 energieneutraal. Dat wil zeggen: in Noordoostpolder wordt evenveel energie op een duurzame wijze opgewekt als er wordt gebruikt. Energieneutraliteit is een grote stap in de goede richting om de opwarming van de aarde te keren.

Echter, met energieneutraliteit alleen zijn we er nog niet. Om de klimaatverandering binnen de perken te houden is het nodig om geheel geen fossiele energie meer te gebruiken. Hoe eerder het gebruik van fossiele energie stopt, hoe kleiner de kans dat de processen binnen de klimaatverandering zichzelf gaan versterken. En dus hoe kleiner de kans dat de opwarming van de aarde niet meer is te stoppen.

De landelijke doelstelling is om in 2050 fossielvrij te zijn. De SP is van mening dat de Noordoostpolder eerder fossielvrij kan zijn. Daarom heeft de SP samen met D66 een amendement van PvdA-GL mede-ingediend. Het doel was om aan de Visienota 'Noordoostpolder energieneutraal' een extra doelstelling toe te voegen, namelijk: Noordoostpolder is fossielvrij in 2040.

Helaas krijgen PvdA-GL, SP en D66 geen steun in de raad voor het amendement. Dit betekent dat Noordoostpolder pas in 2050 fossielvrij zal zijn.

 

Lees ook:

Reactie toevoegen

U bent hier