h

Golfbaan met wateroverlast

11 november 2017

Golfbaan met wateroverlast

In 2008 is de Golfbaan op de vuilnisbelt aan het Friese Pad aangelegd. Hier is ongeveer € 2 miljoen voor uitgegeven. De baan bleek bij ingebruik name al direct problemen te kennen: water overlast. Nu 9 jaar verder moet er opnieuw veel geld in gestoken worden door de gemeente: € 420.000. Wat is er fout gegaan bij de aanleg en hoe had er voorkomen kunnen worden dat deze uitgave niet nodig is?

Fout 1. Er is nooit een Europese aanbesteding gedaan voor de aanleg van de golfbaan. Ondanks dat interne en externe juristen het college hierop hebben geattendeerd. Het toenmalige college vond dit niet nodig.  Het niet Europees aanbesteden gebeurde vaker. Hier heeft de accountant van de gemeenteraad dan ook opmerkingen overgemaakt, dat dit een onwenselijke situatie is. Een overheid hoort zeker volgens voorschriften te werken .

Fout 2. de aanleg is gedaan door een aannemer die in grondverzet deed en niet bekend was met het aanleggen van een golfbaan (sportactiviteit).  

Fout 3. Het bestek is niet gevolgd. In de ondergrond had voldoende zand vermengd moeten worden, zodat het water naar de drainagemat kon zakken. 

Fout 4. De aannemer is met het werk doorgegaan ondanks slecht weer en heeft met te zwaar materieel gereden. Hierdoor is de structuur van de ondergrond verknoeid en niet meer te herstellen. 

Fout 5. Er is verkeerde drainage gebruikt, niet passend voor een sportaccomodatie. Deze drainage maakt dat het water onvoldoende weg kan.

Fout 6. De gemeente is tijdens dit hele proces toezichthouder geweest. Deze toezichthouder wist kennelijk niets af van aanleggen van een golfbaan/sportaccomodaties. 

Fout 7. De gemeente heeft de golfclub niet betrokken bij de aanleg van de golfbaan. De gemeente is eigenaar, en verhuurt deze aan de golfclub. gemiste kans.

Fout 8. de gemeente heeft de golfclus aan het lijntje gehouden wat betreft de wateroverlast. En hebben gemeend het onderzoek dat de golfclub al had laten doen nog een dunnetjes over gedaan. We weten nog niet wat dit onderzoek gekost heeft, maar meestal kosten dit soort onderzoeken al snel meer dan € 10.000,= 

Waarom stemmen we tegen?

De vuilnisbelt is van de provincie. Deze moet nog een onderzoek doen naar de afdichting van de belt. Wanneer deze afdichting goed is kan de gemeente een bedrag van de provincie ontvangen van zo'n € 320.000. Wij willen hierop wachten, want wie weet wat er nog uit het onderzoek komt.

Tevens zijn er ontwikkelingen in Nederland waarbij de oude vuilnisbelten worden afgegraven. Dit omdat de verbrandingsovens te weinig vuilnis krijgen (er wordt nu zelfs vuilnis uit het buitenland gehaald). Wie weet wat er dus nog komt.

De renovatie geeft geen garantie dat er weer problemen zullen volgen. Een open einde is ons een brug te ver.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier