h

College onder vuur door SP

28 januari 2015

College onder vuur door SP

Een meerderheid van de gemeenteraad sprak maandagavond zijn zorgen uit over wethouder Poppe. Poppe werd onderhanden genomen door twee oppositiepartijen, hierbij ondersteund door de VVD,  CDA en PU. De CU/SGP stelde zich kwetsbaar op door in een open debat het functioneren van de wethouder te verdedigen. Voor de SP een mooi moment het gehele college te bekritiseren.

 

D’66 en ONS vinden de informatievoorziening van wethouder Poppe onvoldoende. Hij zou niet correcte informatie leveren of niet op juiste wijze handelen wanneer het gaat om burgerinitiatieven. Dat er coalitiepartijen waren die bij vielen is merkwaardig te noemen. Op de vraag van de SP  waarom niet naar het gehele college te kijken, wordt niet op geantwoord. De VVD en PU noemen dit ‘nieuwe politiek’. Voor de SP een raadsel wat nu nieuwe politiek is.

 

Voor aanvang van de raadsvergadering was volop gelobbyd welke partijen in waren voor een motie van treurnis of wantrouwen. De SP heeft aangegeven dat de wethouder eerst de gelegenheid moet krijgen uitleg te geven over de wijze van communiceren en handelen. Om op voorhand al mee te gaan in een motie, was voor de SP een brug te ver. Fractievoorzitter Tjitske Hoekstra:” Wanneer wij naar het functioneren van deze wethouder kijken is dit niet anders dan die van de andere collegeleden. Dus waarom de focus op één wethouder, en niet op allen?” Voor bijna alle raadsvergadering is er wel een onderwerp te noemen waar foute of oude informatie werd aangeleverd. De SP heeft hier al vaak de aandacht voor gevraagd, en toen werden we weggewuifd”.

 

Een aantal zaken op een rijtje:

  • het uitblijven van de juiste informatie rondom de geluidsbelasting rondweg Emmelhage;
  • een powerpointpresentatie als beleidsdocument bij de Wellerwaard (hier heeft Juup een nieuw stuk voor geschreven aan het college en Raad);
  • een kwalitatief slecht beleidsdocument “bovenwijkse voorzieningen” (op aanwijzing van Juup heeft betreffende ambtenaar dit herschreven)
  • foute stukken bij bestemmingsplan Creil-Oost;
  • een oud beleidsdocument bij het onderwerp Sociaal Domein;
  • niet volledige informatie rondom de vorming van het Cultuurbedrijf;
  • een wethouder die niet weet in welke commissie zijn onderwerp wordt behandeld;
  • een wethouder die tovert met euro’s als het gaat om salaristarief huishoudelijke verzorging;
  • en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

De SP heeft tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag aan de coalitiepartijen gevraagd wat ze vinden van de voorbeelden die door de SP worden aangedragen. De coalitiepartijen reageren hier niet op en vallen stil. Durft men niet? De CU/SGP weert zich kranig net als de wethouder. Betuigt zijn spijt en zal verbetering tonen.

Na een lang debat wordt een schorsing aangevraagd. Tijdens deze schorsing wordt opnieuw het inbrengen van een motie van treurnis besproken. VVD en PU willen deze wel steunen, maar niet zonder de oppositie. Men wil een meerderheid, en anders niet. Uiteindelijk trekken ook de inbrengers van het onderwerp zich terug. Voor de SP helder: Men durft de rug niet recht te houden.

 

De SP is van mening dat wanneer men het zo hoog op neemt en toch niet doorzet, dat men dan geen lef toont. Voor een motie van treurnis is geen meerderheid nodig om het signaal af te geven.

Tijdens de slotronde in de raad komt de VVD nog een keer met ‘nieuwe politiek”. De SP geeft aan dat ze alleen maar goed genoeg zijn, wanneer het hen uitkomt. Dus nu moet men zichzelf ook maar redden. De SP zal het college met een gezonde dosis argwaan volgen en kritisch blijven op de stukken die aangeboden worden.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier