h

Tijdlijn taxatie De Deel

18 september 2016

Tijdlijn taxatie De Deel

Foto: Juup Nijholt

De SP heeft onlangs de beschikking gekregen over documenten op basis waarvan de tijdlijn van het taxatieproces van De Deel kan worden vastgesteld. In deze tijdlijn wordt het politieke spel dat er wordt gespeeld duidelijk. Omdat de SP staat voor transparante politiek is de tijdlijn samengevat.

7 januari 2016
Taxatierapport wordt uitgebracht aan college. Op verzoek van het college is taxatie gebaseerd op het Provast-plan (8.100 m2 winkels/horeca en 2.100 m2 supermarkt) onder de aanname dat er wel eindgebruikers zijn. Taxatiewaarde: € 3,5 miljoen.

Tussen 7 januari en 22 juni 2016
De accountant vraagt om een meer realistische taxatie dan de E 3,5 miljoen uit het taxatierapport
Een nieuwe taxatie wordt uitgevoerd. Op verzoek van het college is deze taxatie gebaseerd op het Provast-plan (8.100 m2 winkels/horeca en 2.100 m2 supermarkt) onder de aanname dat er geen eindgebruikers zijn. De taxateur adviseert meer realistische winkeloppervlakten te gebruiken (5.500 m2), maar college wijst dit af. Taxatiewaarde: € 1,6 miljoen
De accountant vraagt om een betere onderbouwing van de taxatiewaarde van E 1,6 miljoen, uitgaande van meer realistische vloeroppervlakten.

16 juni 2016
College bespreekt de jaarstukken in de raadscommissie (RTG). De jaarstukken vermelden een taxatiewaarde van € 3,5 miljoen. Het college meldt niet dat er op verzoek van de accountant een hertaxatie is gestart.

22 juni 2016
Er verschijnt een intern document met een nieuwe waardeberekening voor De Deel. Dit document is niet opgesteld door een taxateur, maar door een ambtenaar. In de inleiding is te lezen dat de berekeningen zijn opgesteld 'in het kader van het Open plan proces'. Het document is bedoeld als onderbouwing voor de accountant voor de taxatiewaarde van € 1,6 miljoen. Er zijn 3 scenario's geschetst, alle 3 met horeca op De Deel en een supermarkt op de plaats van Sinke. De scenario's verschillen van elkaar in winkeloppervlak: 0 m2 in het worst case scenario, 1500 m2 in het mid case scenario en 3000 m2 in het best case scenario. De berekende waarden komen uit op respectievelijk – € 1,3 miljoen, + € 1,2 miljoen en + € 3,6 miljoen

4 juli 2016
College bespreekt de jaarstukken in de raadsvergadering. De jaarstukken zijn plotseling aangepast: de taxatiewaarde is € 1,6 miljoen. Het college meldt dat de jaarstukken nog niet kunnen worden goedgekeurd door de accountant vanwege onzekerheden in de zorggelden. College meldt niet dat de accountant ook bedenkingen heeft bij de taxatiewaarde van € 1,6 miljoen voor De Deel. Ook meldt het college niet dat er inmiddels op verzoek van de accountant een document is geschreven met daarin berekende waarden tussen – € 1,3 miljoen en + € 3,6 miljoen.

29 augustus 2016
De accountant meldt via de auditcommissie aan de raad dat de taxatiewaarde van € 1,6 miljoen een grote onzekerheid bevat, maar dat een taxatiewaarde van € 1,2 miljoen voor De Deel in voldoende mate is onderbouwd. Als basis gebruikt de accountant het document met de berekende waarden tussen – € 1,3 miljoen en + € 3,6 miljoen. Dit document is voor de raadsleden op dat moment nog onbekend.

6 september 2016
Op verzoek van de SP wordt het document met de berekende waarden naar de raadsleden gestuurd.

7 september 2016
Het college stuurt een memo naar de raadsleden. In dit memo staat: “Vermenging met de nieuwe plannen voor het Stadshart is in dat geval een risico, hetzij bij de waardering, hetzij bij de beoordeling van deze waardering door belanghebbenden en derden. Hiermee haalt het college het eigen document met de berekende waarden onderuit. Immers, in het document staat dat de berekeningen zijn opgesteld 'in het kader van het Open plan proces' en in de memo staat dat een dergelijke berekening niet mag worden gebruikt. De SP neemt contact op met de accountant.

12 september 2016
De accountant meldt schoorvoetend dat hij toch akkoord gaat met een taxatiewaarde van € 1,2 miljoen. Een schoonheidsprijs verdient de onderbouwing zeker niet. Het college vermeldt in de jaarstukken een taxatiewaarde van € 1,6 miljoen. Dit betekent onzekerheid van 0,4 miljoen. Een reden voor de account om een oordeel met beperking af te geven i.p.v. een goedkeuring. Het is vrijwel zeker dat volgend jaar ook de resterende € 1,2 miljoen moet worden afgeboekt.

 

Lees ook:

Reacties

De raad zegt (ook tegen de accountant) dat de taxatie is gebaseerd op een plan dat niet uitgevoerd zal worden. De consequentie van dit standpunt is dat je er dan ook geen waarde aan kunt toekennen, laat staan opnemen in je jaarrekening. De SP heeft de jaarrekening met de bijbehorende controleverklaring niet goedgekeurd en kan daarom de provincie en de toezichthouder op de accountancy vragen wat hun standpunt in deze kwestie is.

Reactie toevoegen

U bent hier