h

Schaf jeugdloon af in de NOP

23 november 2015

Schaf jeugdloon af in de NOP

Foto: SP

De SP dient in de Noordoostpolder een motie in om het jeugdloon af te schaffen. Als je 18 jaar bent, mag je trouwen, stemmen en moet je iedere maand je zorgverzekering betalen. Je hebt alle kosten van een volwassene. Toch krijg je in Nederland tot je 23ste maar een half loon.  

In Nederland ben je vanaf je 18e volwassen. Je bent financieel verantwoordelijk, mag een hypotheek en andere contracten afsluiten, je rijbewijs halen, moet een zorgverzekering afsluiten van €100,- per maand en nog veel meer dingen die alle volwassenen mogen en moeten.

Maar tot je 23e geldt in Nederland een minimumjeugdloon. M.a.w. je hebt vanaf je 18e extra rechten en plichten, maar bent niet verzekerd van een minimuminkomen om gebruik te maken van die rechten en je verplichtingen na te komen.

Iemand van 18 verdient met een jeugdloon per uur €3,98, en bij een voltijdsaanstelling van 40 uur per week daarmee €680,- per maand, bijna €300,- onder de armoedegrens.

Het minimumjeugdloon zorgt ervoor dat de 400.000 jongeren in Nederland van 18-23 die meer dan 20 uur per week werken niet of nauwelijks kunnen rondkomen van hun inkomen.

Van die groep is het meeste MBO opgeleid. Het is in Nederland mogelijk dat als je je helemaal aan het boekje houdt je op je 19e klaar bent met je MBO -een volledige beroepsopleiding-  en nog steeds niet financieel op eigen benen kunt staan. Gevolg: schulden, afhankelijkheid van overheid, subsidies, uitkeringen en/of ouders.

Volwassen jongeren worden door het minimumjeugdloon gediscrimineerd op basis van leeftijd, iets wat in Nederland en volgens meerdere internationale verdragen verboden is.

In Nederland is het minimumloon loon voor een 18-jarige t.o.v. het reguliere minimumloon veel lager dan in omringende landen, namelijk slechts 46%. Ter vergelijking: Duitsland 100%, Groot Brittannië 84%, Frankrijk 100%, Ierland 100%, België 82%.

Wij vinden dat er een einde moet komen aan het minimum jeugdloon en dat daarvoor in de plaats het reguliere wettelijk minimumloon moet komen.

De Motie van de SP wordt ingediend voor de komende commissievergadering op maandag 30 november. Wat goed nieuws is, is dt de gemeente Noordoostolder de medewerkers van 18-23 CAO loon betaald, dus geen jeugdloon. Verschillende gemeenten hebben zich al uitgesproken en  het jeugdloon afgeschaft, zoals Den Haag, Zwolle, Amsterdam en Nijmegen. 

Reacties

Klinkt goed! In hoeverre is zo'n motie van invloed op uitvoering landelijk beleid? Zet de motietekst online, dan snappen we het beter ...

Dank voor tip.

Motie staat er nu bij

Reactie toevoegen

U bent hier