h

Einde samenwerking met Provast

1 mei 2015

Einde samenwerking met Provast

Het college heeft een beeindigingsovereenkomst gesloten met Provast m.b.t. de ontwikkeling van Emmeloord-centrum. Er wordt niet langer samengewerkt bij de ontwikkeling van De Deel. Gemeente en Provast gaan uit elkaar. Er is overeengekomen dat claims en aansprakelijkheidstellingen jegens elkaar komen te vervallen en dat er ook in de toekomst geen vorderingen jegens elkaar mogen worden ingediend. In de praktijk betekent dit dat de partijen 'met gesloten beurzen' uit elkaar gaan. De Poldertoren is ook bij de deal betrokken, waardoor de claim van de gemeente in verband met de mislukte verbouwing is komen te vervallen.

Nadat de geheime belegger in oktober 2014 zijn financiële verplichtingen niet nakomt en Provast opnieuw geen belegger heeft voor het Project Emmeloord-centrum, beëindigt het college op 3 februari 2015 de overeenkomst eenzijdig. Hierna zijn onderhandelingen gevoerd die hebben geresulteerd in de bovengenoemde beeindigingsovereenkomst. De overeenkomst voorkomt dure, jarenlange juridische procedures waarvan de uiteindelijke uitkomst onzeker is. De gemeente is nu vrij om met De Deel te doen wat zij wil.

In de raadsvergadering van 28 april 2015 zei SP-raadslid Juup Nijholt:
"De SP is blij met het bereikte onderhandelingsresultaat. Wel vindt de SP het jammer dat de Poldertoren bij de deal is betrokken. Wij zien de Poldertoren en Emmeloord-centrum als twee afzonderlijke projecten. Wij beseffen echter dat de realistisch verkrijgbare baten vanuit claim over de Poldertoren waarschijnlijk lager zullen zijn dan de kosten voor twee langlopende juridische procedures. Daarom stemmen wij in met het voorstel. Wij zijn dan verlost van het juk van Provast en wij kunnen het vizier richten op de toekomst."

Een uitgebreide toelichting op het standpunt van de SP is op dit moment nog niet mogelijk omdat er op veel informatie nog een geheimhouding rust. De SP is al lang van mening dat deze geheimhouding veel te uitgebreid is, veel uitgebreider dan nodig vanwege juridische redenen. Nu eventuele juridische procedures van tafel zijn, zal de SP zich inspannen om de geheimhouding zo spoedig mogelijk op te heffen.

Het college moet nu financiële dekking zoeken voor ca. € 9 miljoen. Dit zijn voornamelijk kosten die zijn gemaakt voor de renovatie de Lange Nering en de Paardenmarkt. Deze zouden worden betaald uit de opbrengst van de verkoop van De Deel aan Provast.

 

Lees ook:

SP tevreden over collegebesluit De Deel. https://noordoostpolder.sp.nl/nieuws/2015/02/sp-tevreden-over-collegebes...

Emmeloord-centrum, snapt u het nog? https://noordoostpolder.sp.nl/blog/alle/juup-nijholt/2014/08/emmeloord-c...

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier