h

SP lanceert Meldpunt (tijdelijke) arbeidsmigrantenhuisvesting

15 mei 2023

SP lanceert Meldpunt (tijdelijke) arbeidsmigrantenhuisvesting

Als het gaat om arbeidsmigratie pleiten we als SP voor regulering. Op dit moment is arbeidsmigratie vrijwel ongereguleerd en trekken mensen onbeperkt vanuit Oost-Europa naar West-Europa. Gevolg is dat grote aantallen arbeidsmigranten huis en haard hebben verlaten om hier lange dagen te werken, meestal voor een laag loon en slechte arbeidsomstandigheden. Het is een fijn verdienmodel voor bedrijven, maar de maatschappij betaalt de kosten door de woningnood en de daarmee gepaard gaande ontwrichting. Hoog tijd voor regulering dus, waarbij we aan de hand van werkvergunningen bepalen wie hier wel en niet kunnen werken. Dat systeem is niet nieuw, we hanteren het al voor mensen van buiten de EU.

In de gemeente Noordoostpolder is er op dit moment beleid dat het mogelijk is om woningen in woonwijken/dorpen op te kopen en deze onder te verhuren aan een groep arbeidsmigranten. Deze migranten wonen er voor een korte periode en worden zij vaak ook nog eens met teveel mensen in 1 woning gestopt. De leefomstandigheden laten te wensen over en zij betalen veel te veel huur.

Daarnaast is het voor starters op de woningmarkt bijna niet aan een betaalbare koopwoning te komen. Er zijn dan vaak opkopers (huisjesmelkers) die deze woning opkopen tegen een flink hoger bedrag.

Wij hebben verschillende signalen binnen gekregen van bewoners die naast of in de buurt, van een arbeidsmigrantenhuisvesting wonen, dat zij overlast of klachten hebben.

De gemeente Noordoostpolder geeft aan dat er veel illegale huisvestingslocaties zijn. Om deze reden zijn wij heel erg benieuwd of er bij jou in de wijk/straat een huis is waarin arbeidsmigranten zijn gevestigd? En zijn wij benieuwd wat jouw ervaringen zijn.

Op deze manier krijgen wij inzichtelijk om welke woningen het gaat en kunnen we dit vergelijken met het lijstje van legaal verstrekte vergunningen.

Laat het ons weten via onderstaande meldpunt.

Ga naar het meldpunt
 
Standpunt SP Noordoostpolder over huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten:

Verleen geen vergunningen meer voor migrantenhuisvesting/kamerverhuur in woonwijken/dorpen aan huisjesmelkers. Focus je op grote huisvestingslocaties, met een beheerder, in de buurt van de ondernemer die deze arbeidsmigranten aan het werk heeft. Op deze manier heb je meer zicht op waar arbeidsmigranten gehuisvest zijn, maar ook of zij goede leef/woonomstandigheden hebben.

U bent hier