h

Stop het wachtgeld wethouder PvdA

30 januari 2023

Stop het wachtgeld wethouder PvdA

Wij hebben als SP een brief gestuurd naar de PvdA. Hieronder te lezen:
We sturen u deze brief omdat de SP afdeling Noordoostpolder maakt zich zorgen. Zorgen over de wethouders die u voordraagt. Zorgen over de uitspraken over de afgetreden wethouder en de impact die de uitspraken heeft op onze inwoners. Zorgen over de wijze van voordragen van de aanstaande wethouder. Een CV die niet de waarheid weergeeft.

Oud-wethouder Gillissen is na 220 dagen gestopt als wethouder. Het was hem te zwaar. Heel begrijpelijk. De SP had dit voor de tijd al aangegeven. Meneer had geen afgeronde opleiding, geen echte baan gehad, geen ervaring als raadslid en nog maar 26 jaar. Dan moet je een uitzonderlijk talent zijn om het wethouderschap uit te kunnen voeren.

We vinden het onzorgvuldig van u naar meneer Gillissen. Maar ook erg onzorgvuldig naar uw kiezers en daarmee naar onze gemeente.

Nu krijgt meneer Gillissen twee jaar wachtgeld met een totaal bedrag van €176.000. Een heel groot bedrag voor iemand die zo kort gewerkt heeft en voor deze leeftijd.

€176.000 daagt niet uit om ander werk te gaan zoeken.

Toch zou het een kleine stap kunnen zijn van zakkenvuller naar vakkenvuller. Werk genoeg in Nederland. Maar meneer hoeft de eerste 3 maanden niet te solliciteren en krijgt daarna ook nog hulp bij het zoeken naar werk. Wat een luxe. Dit is wat ‘gewone’ mensen niet hebben. Die krijgen direct sollicitatie plicht. Komen ze die niet na, dan volgt er een korting op hun uitkering. Krijgen trouwens helemaal geen uitkering wanneer ze zelf ontslag hebben genomen.

Is er door meneer Gillissen overwogen om het wachtgeld te weigeren? En gewoon direct aan elders aan de slag te gaan? Zoals ‘gewone’ mensen ook moeten, wanneer ze hun baan niet leuk vinden of niet aan kunnen?

De uitspraak die meneer Gillissen deed  in de media over het bedrag was: ‘het is geen vetpot’[1], is schokkend voor iemand die armoede beleid in zijn portefeuille had. Dit is schofferend naar de mensen die het van een bijstandsuitkering, WAO of minimum loon moeten doen. Die zouden heel blij zijn met deze inkomsten…. En dat geldt voor velen die hard werken en nooit dit bedrag zullen gaan verdienen.

Het is PvdA onwaardig, om zo over inkomsten te spreken. We hopen dan ook dat u een hartig woordje met meneer Gillessen hebt gesproken. En hem hebt gezegd dat u plaatsvervangende schaamte hebt over zijn uitspraak. Wanneer u dit niet gedaan hebt, krijgt onze afdeling plaatsvervangende schaamte dat de fractievoorzitter van de PvdA dit niet gedaan heeft. Want dat is niet zoals het zou moeten. We gaan er nu maar vanuit dat u hem hebt aangesproken over zijn uitspraak ‘geen vetpot’.

En dan de tweede wethouder die u nu voordraagt. U heeft het over iemand die een brede bestuurlijke ervaring heeft. Zou 3 jaar Raadslid en ook nog Wethouder in Rotterdam-Pernis zijn geweest. Nu weten allemaal dat iemand die uit Pernis komt een luchtje aan hangt[2]

Maar bovenstaande is niet waar. Het raadlidmaatschap was maar een jaar. En Wethouder is meneer van Amersfoort helemaal niet geweest. U trekt het uiteindelijk in de pers in. Wie bent u nu voor de gek aan het houden? U zelf? Uw Partij? Uw leden? Uw kiezers? Wat wij zeker weten is dat u onze inwoners voor de gek houdt.

Daarnaast vragen wij u hoe het kan dat deze meneer van de PvdA naar de VVD gaat en dan terug naar de PvdA! Weet u zeker dat meneer wel links genoeg is voor uw partij? Of is de PvdA Noordoostpolder geen linkse partij meer? Wanneer dit zo is, snappen we het ook dat u in rechtse coalitie bent gestapt en niets van uw standpunten tijdens de coalitie onderhandeling heeft binnen gehaald. Of heeft dit te maken met onvoldoende ervaring van uw bestuur in de politiek en pluche erg aantrekkelijk is? Dit noemt men ‘salon socialisme’. En dat is wat wij zien. En wanneer wij dit zien, zien de inwoners het ook.

Onze SP afdeling vraagt zich af of u op de hoogte bent van het rapport: Atlas van Afgehaakt Nederland[3]. Hierin wordt beschreven waarom bijna de helft van Nederland niet meer gaat stemmen. Dat het vertrouwen in de overheid tot een dieptepunt is gedaald. Dat voor velen stemmen geen zin meer heeft, omdat men zich belazerd voelt door de overheid. Met de voordracht van meneer Gillissen en nu met meneer van Amersfoort zorgt u er voor dat er steeds meer mensen afhaken. Politieke ervaring ontbreekt. Zorgvuldigheid ontbreekt. Integriteit ontbreekt. Inlevend vermogen naar onze inwoners ontbreekt.

De SP raadt u met klem aan om het rapport ‘Atlas van Afgehaakt Nederland’ te gaan lezen[4]. Straks zijn de Provinciale Verkiezingen en staat u op straat. Mensen gaan er nog steeds vanuit dat de PvdA voor de linkse kiezers is met als basis het socialisme. Tijdens de campagne deelt u rode rozen uit. De rode rozen staan voor symbolen van Socialisme en liefde. Socialisme wordt geassocieerd met rood. De roos is het symbool voor liefde. Rode rozen bekrachtigt beide aspecten. Wees u hiervan bewust tijdens de campagne, anders is het een wassen neus en zouden we het, als wij u waren, achterwege laten.

Hoe nu verder? Het gezegde: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ zou voor u van toepassing kunnen zijn. Stap uit de coalitie. Ga voor links – voor socialisme. Of stap anders over naar een andere partij dan de PvdA, zodat u niet de kiezers op uw partij belazerd.

Reactie toevoegen

U bent hier