h

Pensioenbijeenkomst met een mooie opkomst

20 augustus 2022

Pensioenbijeenkomst met een mooie opkomst

Foto: SP

Mensen die jarenlang werken hebben recht op een fatsoenlijk pensioen, hun eigen verdiende uitgestelde loon. Het nieuwe pensioenstelsel dat het Kabinet Rutte IV door de Tweede Kamer wil duwen gaat hier niet in voorzien. Dat was de conclusie van een drukbezocht Politiek Café in Emmeloord.

In 2019 kondigden Kabinet, werkgevers en grote vakbonden het pensioenakkoord aan. Dit akkoord moet de basis vormen voor een nieuw pensioenstelsel dat komende jaren vorm moet krijgen. Een omstreden akkoord. Veel werkende mensen klagen over de gunstige uitkomst voor bedrijven, terwijl de winst voor werkende mensen in het nieuwe stelsel minimaal is en vooral veel onzekerheid met zich meebrengt.

Foto: SP

SP-Kamerlid Bart van Kent wijst op de grote onzekerheden die met de nieuwe pensioenwet gaan ontstaan nu pensioenen gaan meeveren met de beurskoersen. Ook hekelt hij het frame dat het huidige stelsel niet houdbaar zou zijn. "De pensioenpotten zitten overvol, maar pensioenen worden al jarenlang niet meer geïndexeerd. Mensen worden keihard bedrogen.”

Pensioenexpert Rob de Brouwer zit nog een industrie die staat te trappelen om te cashen op de onzekerheid die ontstaat voor pensioenfondsen. "De grootste lobby voor het nieuwe pensioenstelsel is die van de verzekeraars. Zij staan te popelen om deze nieuwe 'markt' en de vele miljarden die daarmee gemoeid zijn toe te eigenen."

Het Kabinet Rutte IV probeert de nieuwe pensioenwet met hoge druk door Tweede en Eerste Kamer te drukken. Van Kent en zijn medesprekers zijn desalniettemin strijdbaar: "Wij gaan er keihard voor strijden dat niet de belangen van werkgevers en verzekeraars, maar die van gepensioneerden weer centraal gaan staan." Een oproep die breed werd gedragen door de aanwezigen.

Meer informatie over onze pensioenen en ons pensioenstelsel is te vinden in SPANNING, het blad van het Wetenschappelijk Bureau van de SP.

 

Reactie toevoegen

U bent hier