h

Nationaal Zorgfonds, marktwerking uit de zorg!

28 juni 2020

Nationaal Zorgfonds, marktwerking uit de zorg!

Foto: SP

Tijdens de piek van de Corona-crisis heeft Nederland geapplaudiseerd voor de medewerkers in de zorg. Dit najaar kan iedere medewerker een bonus van duizend euro ontvangen van de overheid. Maar extra loonsverhoging zit er niet, ondanks dat de noodzaak van goede zorgverlening zich heeft bewezen. 

De marktwerking in de zorg is een ziek systeem. De zorgverzekeraars bepalen het beleid en de overheid kan bijspringen wanneer de verzekeraars niet thuis geven. Laat ook de zorgverzekeraars hun best doen. Maar zij zitten liever op hun geld. Wachtend op de tijd dat zij hun aandeelhouders winst mogen uitkeren. Winst van geld dat door u wordt opgebracht voor de zorg.

We zien gemeenten slecht uitkomen met het geld dat ze krijgen van de landelijke overheid om zorg te betalen. De overheid had gedacht dat wanneer de zorg dichterbij georganiseerd zou worden, het minder zou kosten. Maar dat blijkt niet het geval. Ook deze zorg is vaak een kwestie van winst gedreven zorg. De SP gelooft erin dat wanneer de marktwerking uit de zorg gehaald wordt, er minder bureaucratie is, minder overheadkosten, en financien beter verdeeld wordt. Daarom zullen we een oproep doen aan de gemeenteraad om een signaal af te geven aan de minister van gezondheid om het zorgstelsel te herzien en de marktwerking uit de zorg te bannen.  

Reactie toevoegen

U bent hier