h

IJsselmeer geen industrie gebied

17 december 2018

IJsselmeer geen industrie gebied

Foto: SP

Er zijn plannen om in het IJsselmeer een grote zandwinning te starten. Maar is daar het IJsselmeer wel voor bedoeld?

Koninklijke Smals heeft een aanvraag ingediend om 5 kilometer uit de kust van Gaasterland en 6 kilometer uit de kust van de Noordoostpolder een werkeiland aan te leggen van 17 ha met een werktoren van 23 meter hoog wat 24 uur per dag en 7 dagen per week zand gaat winnen in het gebied, zoals het plaatje aangeeft.

Deze zandwinning is een bedreiging voor de natuur. Het IJsselmeer is een belangrijke plaast voor vogels. Maar het is tevens een bedreiging voor de mensen die hier op uit gaan kijken. In het donker zul je altijd het werkeiland zien. En horen, want het werken gaat 30 jaar constant door.

Daarnaast wordt de unieke omgeving van Gaasterland bedreigt. Wanneer er zand gewonnne gaat worden, zal het gat waar het zand vandaan gehaald wordt, zich vullen met ander zand. Verdwijnt dan straks het bijzondere aan het Klif van Gaasterland?

SP heeft hierover vragen aan het college gesteld. Deze hebben nooit een zienswijze ingediend. Logisch, want wij hebben al onze windmolens.

We kijken kennelijk niet verder dan onze neus lang. Gezamenlijk zullen we ons hard moeten blijven maken voor de natuur. De natuur kan dat zelf niet.

Reactie toevoegen

U bent hier