h

Buurtcomité bij elkaar vanwege slecht onderhouden woningen

30 juni 2017

Buurtcomité bij elkaar vanwege slecht onderhouden woningen

Foto: SP

In de rivierenbuurt in Emmeloord staan veel renovaties op het programma. In de Linge zijn 2 jaar geleden woningen gerenoveerd en deze zomer een ander deel. Het is net nieuwbouw, zo mooi.

Een tijd terug kwam er bij de bewoners van de Gouwe, Lekstraat, Nierstraat en Zaan ook een brief op de mat. Renovatie van uw woning in de maanden september en oktober. Wat dat precies inhoudt? Dat hoor je in een informatie bijeenkomst. Deze informatiebijeenkomst werd met een paar weken uitgesteld ivm. voorbereidingen.

Wat al snel duidelijk werd is dat de bewoners niet blij zijn met de plannen die Mercatus heeft. Wat zijn de plannen?

- Schilderwerkzaamheden (is normaal onderhoud)
- Houtrot reparaties (is normaal onderhoud)
- Aanbrengen ventilatie kruipruimte (is normaal onderhoud)
- Onderhoudsbeurt dakgoot (is normaal onderhoud)
- Isoleren dak binnenzijde
- Aanbrengen vloerisolatie
- Vervangen vloerluik door geisoleerde vloerluik
- Onderhoudsbeurt dakbedekking berging (is normaal onderhoud)

Op basis van de renovatie werkzaamheden waar geen rode tekst achter staat mag Mercatus eventueel de huur verhogen. Echter zitten hier wel regels aan verbonden. Mocht Mercatus subsidie krijgen voor isolatie (ligt eraan hoeveel) dan mogen ze dit niet doorbereken.

Wat in de presentatie van Mercatus staat aangegeven is dat woningen die energielabel tot energielabel C hebben Mercatus dit betaald. Mochten ze naar B gaan dan mag er verhoging worden gevraagd. De vraag is alleen. Het energielabel dat Mercatus hanteert klopt dit wel?

In de brief van Mercatus staat geschreven. Mocht 70% van de bewoners het niet eens zijn met de verhoging en renovatie op deze manier dan kan het niet doorgaan. Door een initiatief vanuit de buurt is geinventariseerd wat de signalen zijn en meer dan 80% is het niet eens met de renovatie.

Hierop kwam het idee van buurtbewoners om een avond te organiseren met al deze vier de straten. Deze avond vond plaats op 29 juni. Wat een geweldige opkomst van ongeveer 40 man van de 50 woningen waar het over gaat.

Waarom willen buurtbewoners de renovatie niet incl. de huurverhoging?
De verhalen van de buurtbewoners zijn schokkend. De staat van sommige woningen is extreem slecht. De vraag op de info avond van Mercatus die is gesteld ging over, waarom de kozijnen en ramen niet worden vervangen? Nee dat komt in 2023 een keer.
Het tocht in de woningen onder de kozijnen door, schimmel aan de binnenkant van de ramen door de vochtigheid. Kozijnen die gewoon volledig rot zijn dat de ramen eruit vallen. Kozijnen die je kan buigen. Schimmel in de WC en badkamers door slechte ventilatie. Lekkages op het dak (wanneer je van binnenuit isoleert wordt alles dus vochtig).
In sommige woningen is er in de kruipruimte gewerkt met PUR. Zie hier de slechte omstandigheden door PUR
De ventilatieroosters zijn zo smerig dat er geen lucht meer doorheen komt. Deuren die niet goed sluiten, pas alleen als de haken erop zitten.

Het energielabel wordt dus niet beter wanneer de kozijnen en deuren/pui niet worden vervangen. Hiermee zal de schimmel nog gewoon in de woningn blijven bestaan.

Om het bericht dan af te sluiten met het feit dat de huurprijzen ook nog eens flink verschillen in de buurt. Als SP vinden wij dit erg vreemd. Woon je in dezelfde woning, betaald de ene 640 en de andere 523 Euro.

Morgen, vrijdag 30 juni 2017 zullen er twee buurtbewoners samen met twee SP'ers een aantal verklaringen + een begeleidend brief overhandigen aan Mercatus. Een uitgebreidde brief volgt nog die is opgesteld door buurtbewoners.  Wij hopen dat Mercatus zal luisteren naar de inwoners en op een volgende bewoners bijeenkomst aanwezig is om vragen te beantwoorden en hun reactie te geven op de brief.

Reactie toevoegen

U bent hier