h

Nieuwe Marknesserbrug € 500.000 te duur

7 mei 2017

Nieuwe Marknesserbrug € 500.000 te duur

Foto: -

De huidige Marknesserbrug wordt vervangen door een stadspoortbrug. De gemeenteraad heeft hiertoe besloten tijdens de raadsvergadering van 18 april. De SP heeft (samen met VVD en Aart Reussing van het CDA) tegengestemd. De stadspoortbrug is € 500.000 duurder dan een gewone brug. Bovendien past de stadspoortbrug niet bij het karakter van de polder.

De meerderheid van de raad volgt echter de redenering van het college. Het college ziet de Marknesserbrug (evenals de brug in de Urkerweg over de Espelervaart, de Nagelerbrug en het Emmelerbos) als een van de toegangspoorten van Emmeloord. Daarom moet de brug architectonisch worden vormgegeven. De SP is echter van mening dat de brug al lang geen toegangspoort meer is. Vroeger was de brug de verbinding tussen de akkers aan de oostzijde van de Lemstervaart en de stad aan de westzijde. Tegenwoordig komt men Emmeloord binnen bij bedrijventerrein De Munt, rijdt men onder de snelweg door en komt men dan bij de brug. Hier is (anders dan het college suggereert) weinig meer van het oorspronkelijke 'DNA' van de Noordoostpolder te beleven. Wil men recht doen aan de historie van Emmeloord, dan zou de uit 1952 stammende Marknesserbrug moeten worden vervangen door een nieuwe brug in dezelfde stijl. Dat betekent vervangen door een gewone brug, niet door een stadspoortbrug.
 
Eerder zou de Marknesserbrug niet worden vervangen maar gerenoveerd. De aanbesteding voor de renovatie is echter een aantal keren mislukt. De te verwachten kosten voor renovatie zijn inmiddels opgelopen naar ruim € 1,4 miljoen. Vanwege deze hoge kosten heeft de SP nu een voorkeur voor vervanging. Een nieuwe gewone brug kost € 3,1 miljoen. De voordelen van een nieuwe brug zijn:
 
  • een langere levensduur dan een gerenoveerde brug (60-100 jaar i.p.v. 30 jaar);
  • geen onverwachte extra kosten als gevolg van verborgen gebreken aan fundering en mechanisme;
  • een nieuwe brug is hoger waardoor deze minder vaak open moet voor de scheepvaart;
  • bredere fietspaden zonder de huidige slinger erin.
De SP begrijpt echter niet dat de raad heeft gekozen voor een stadspoortbrug. De €500.000 die deze brug extra kost had veel beter kunnen worden besteed. Bijvoorbeeld aan armoedebestrijding of aan de speeltuintjes (waar onlangs een aantal van zijn gesloten).

Reactie toevoegen

U bent hier