h

Grond voor villa's veel goedkoper dan voor 'normale' woningen.

24 januari 2017

Grond voor villa's veel goedkoper dan voor 'normale' woningen.

Foto: -

De grond voor bouwkavels voor villa's in Wellerwaard is veel goedkoper dan de grond voor 'normale' vrijstaande woningen in Emmeloord of in de dorpen. En dit prijsverschil wordt nog groter nu het college voornemens is de grondprijs in de Wellerwaard nog verder te verlagen. Een motie van de SP en de PU om deze prijsverlaging te voorkomen kreeg gisteravond te weinig steun in de gemeenteraad.

Bouwgrond in de Wellerwaard kost nu €140 per m2* en gaat nu omlaag naar naar €110 per m2*. Ter vergelijk: een kavel voor een 'normale' vrijstaande woning in Emmelhage kost €210 per m2* en in de dorpen ca. €164 per m2*. De prijsverlaging kost de gemeenschap €1,2 miljoen. Daarmee balanceert het project Wellerwaard een jaar na de start van de kavelverkoop al op het randje van de rode cijfers. Het te verwachten eindresultaat is nog slechts €130.000 positief. Dit is inclusief de verwachte opbrengst van de verkoop van een extra landgoed.

Het college wil met de prijsverlaging de verkoop van de bouwkavels in Wellerwaard stimuleren. In een jaar tijd is er namelijk geen enkele kavel verkocht. Volgens de SP zijn er betere en vooral goedkopere manieren om de verkopen te stimuleren. Zo kunnen bijvoorbeeld de kavels worden verkleind (de kavelgrootte in de Wellerwaard zijn ruim 2x zo groot als gemiddeld bij villa's in Nederland) en kunnen de bouwmogelijkheden worden verruimd. De wethouder wil dit niet omdat hiervoor het bestemmingsplan moet worden aangepast.

Het standpunt van de wethouder is zeer opmerkelijk. Het college heeft namelijk sinds 2014 voor Emmelhage het bestemmingsplan wel diverse keren aangepast, ondanks stevige protesten van omwonenden. Het doel was hier identiek: stimulering van de kavelverkoop. Ook toen Van Staveren een landgoed wilde vestigen op een kavel in de Wellerwaard dat daar niet voor was bedoeld, was een aanpassing van de plannen geen enkel probleem. Nu is aanpassing van het bestemmingsplan ineens wel een probleem. En het handhaven van het bestaande bestemmingsplan mag van de wethouder rustig €1,2 miljoen kosten....

De motie van SP en PU heeft alleen steun gekregen van D66. Alle andere partijen geven liever €1,2 miljoen uit dan een eenvoudige wijziging in het bestemmingsplan door te voeren.

 

* prijs excl. BTW, geringe prijsvariatie per kavel

Reactie toevoegen

U bent hier