h

SP is voor scenario 3, maar tegen raadsvoorstel

19 april 2016

SP is voor scenario 3, maar tegen raadsvoorstel

Foto: Juup Nijholt

De SP heeft gisteren tegen het raadsvoorstel voor de scenariokeuze voor het stadshart van Emmeloord gestemd. Desalniettemin is de SP een voorstander van het nader uitwerken van scenario 3.

Het raadsvoorstel regelt twee dingen:
 
  •  het vastleggen van een definitieve keuze voor scenario 3;
  • de nadere uitwerking van scenario 3 tot een uitvoerbaar plan.
Scenario 3 moet in de visie van de SP zeker nader uitgewerkt worden. Immers, de inwoners hebben tijdens het Open planproces een duidelijke voorkeur uitgesproken voor dit scenario. Echter, de SP heeft veel moeite met het nu al vastleggen van een definitieve keuze voor scenario 3. Het nu al vast leggen van scenario 3 kan leiden tot ongewenste situaties, met name wanneer uit de nadere uitwerking blijkt dat scenario 3 financieel of markttechnisch niet haalbaar is.
 
Het raadsvoorstel zal niet tot problemen leiden wanneer uit de nadere uitwerking blijkt dat scenario 3 financieel en markttechnisch gewoon haalbaar is. Er zal dan een plan worden gemaakt dat tegen redelijke kosten zal worden gerealiseerd. Als echter uit de nadere uitwerking blijkt dat scenario 3 financieel of markttechnisch niet haalbaar is, zal dit vanwege de vanwege de vastgelegde keuze leiden tot een van de volgende uitvoeringen.
 
  • Dure of markttechnisch niet haalbare elementen worden uit scenario 3 gehaald en andere elementen worden eraan toegevoegd. Dit betekent dat het uitgevoerde scenario niet meer herkenbaar zal zijn als het scenario 3 waarvoor de inwoners hebben gekozen.
  • Scenario 3 wordt wel gewoon uitgevoerd, maar tegen buitengewoon hoge kosten. Er wordt nu voorbijgegaan aan de wens van de inwoners voor een financieel haalbaar scenario. In de rapportage van het Open planproces staat deze wens nadrukkelijk benoemd.
  • Een combinatie van de bovenstaande uitvoeringen.
De SP vindt dat er op dit moment nog geen definitieve keuze voor scenario 3 moet worden gemaakt. Het blijft dan eenvoudig mogelijk om van scenario te wisselen als uit de nadere uitwerking blijkt dat scenario 3 financieel niet haalbaar is. Ook is het dan relatief eenvoudig om de keus opnieuw bij de inwoners neer te leggen. De SP wordt hierin gesteund door menig rekenkamerrapport. Steeds weer wordt de aanbeveling gedaan om eerst de kaders te stellen en pas daarna te besluiten. Bij menig groot project, bijvoorbeeld bij de Poldertoren, is er echter eerst besloten en pas daarna de kaders gesteld. Mede hierdoor zijn er grote financiële kosten ontstaan. Dezelfde fout wordt nu weer gemaakt in het raadsvoorstel voor de scenariokeuze.
 
Het lijkt erop dat het college al voorziet dat de kosten voor scenario 3 buitengewoon hoog zullen zijn. In de voorlopige doorrekening van scenario 3 zijn de kosten voor de herinrichting van de Korte Achterzijde als wandelgebied/verblijfsgebied niet meegenomen, evenals de kosten voor het reguleren van de verhuizing van de winkels van Lange Nering-oost. Er worden ook extra baten gegenereerd (grondverkoop) door niet 1 maar 2 supermarkten te realiseren. Door deze aanpassingen is onder de noemer 'scenario 3' een doorrekening gemaakt van een scenario dat meer lijkt op scenario 2 (maar dan met een extra supermarkt) dan op scenario 3.
 
De SP heeft middels een amendement geprobeerd de definitieve keuze voor scenario 3 uit te stellen tot de nadere uitwerking gereed is. Ook heeft de SP geprobeerd middels hetzelfde amendement een aantal organisatorische dingen beter te regelen. Helaas kreeg het amendement weinig steun. Het raadsvoorstel is wel aangenomen, maar zonder de steun van de SP (en de PvvP). De SP is hiermee niet medeverantwoordelijk voor de mogelijke nadelige gevolgen van het te vroeg vastleggen van de scenariokeuze.
 
De SP blijft zich de komende periode inzetten om scenario 3 zoveel mogelijk naar wens van de inwoners te realiseren. En natuurlijk om de nadelige gevolgen van het raadsvoorstel te minimaliseren.
 
 
 
Lees ook:
 
 

Reactie toevoegen

U bent hier