h

Rekenkamerrapport Cultuurbedrijf

18 maart 2016

Rekenkamerrapport Cultuurbedrijf

Foto: cultuurknooppunt.nl / cultuurknooppunt.nl

Maandagavond 21 maart worden de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie over het Cultuurbedrijf besproken in de Raad. Hoe staat onze fractie hier in?

Toen wij in maart 2014 in de Raad kwamen hebben we eerst prioriteiten moeten stellen over waar we ons wel uitgebreid in willen verdiepen en welke niet. De decentralisatie van de WMO – Jeugdwet – participatiewet waren voor ons het belangrijkst in de commissie Samenleving. Hier zijn volop mee bezig gaan houden.

Het  standpunt van de SP is helder als het gaat over cultuur. Onze partij vindt dat dit behoord tot de taken van de overheid en dat cultuur niet ‘geprivatiseerd en vermarkt ’ moet worden. Het  dossier van het Cultuurbedrijf was zo groot en omvangrijk, dat het lastig was om hier fatsoenlijk door heen te worstelen en het zou ons standpunt toch niet wijzigen. We waren en zijn nog steeds TEGEN privatiseren van het Cultuurbedrijf.

Nu ligt er het rekenkamerrapport en worden er aanbevelingen gedaan aan het college en de raad hoe om te gaan met grote dossiers.

De eerste aanbeveling: zorg dat er kaders – risicotaxatie - goed leesbare stukken zijn wanneer het gaat om grote projecten. Dit is dezelfde uitkomst van 2 vorige rapporten. Kennelijk heeft het college tot nu toe hier niets van geleerd. afgelopen jaar is het project “Stadshart’  toch weer begonnen zonder kaders – risicotaxaties – fatsoenlijke stukken opgestart. De SP heeft zich hier hard voor gemaakt, maar men wilde hier niet aan. Wij willen dan ook graag van het college weten wanneer men dit nu wel een keer gaat doen, en hoe ze dit willen inbedden in de organisatie.

Daarnaast is het bijzonder om te lezen dat de Raad het onderwerp zelf niet met regelmaat op de agenda heeft gezet. Wanner het college hier kennelijk geen behoefte aan heeft, kan de Raad hier nog wel behoefte aan hebben. Een heel aantal fracties herkende zich niet in deze aanbeveling. SP heeft in de commissie vergadering gevraagd of ze deze aanbeveling dan ook zullen afwijzen….

De SP is van maart 2014 tot december 2014 (eindbesluit) deelgenoot geweest van dit proces. Het Cultuurbedrijf is in deze periode regelmatig aan de orde geweest. Maar de voorliggende jaren is het bijna niet besproken en kon men het college zijn gang laten gaan.

Wel de wethouder kritisch aanpakken, maar hand in eigen boezem is moeilijk?

 

Reactie toevoegen

U bent hier