h

Referendum Oekraïne - stembureaus

20 januari 2016

Referendum Oekraïne - stembureaus

Foto: SP

De SP fractie heeft vragen gesteld of alle stembureaus die 'normaal' gesproken worden ingericht met verkiezingen, ook ingericht worden voor het referendum van 6 april.

Zo nee, hoeveel stembureaus minder komen er? welke stembureaus worden niet dan niet ingericht? Wat is de reden om minder stembureaus in te richten?

Hier het antwoord: Ja, alle 25 stembureaus die ingezet worden tijdens de verkiezingen, worden ook ingericht voor het referendum op 6 april. In de praktijk blijkt dat kiezers, gewoontegetrouw, graag hetzelfde stembureau blijven bezoeken. Dit blijkt uit het feit dat de afgelopen jaren weinig gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om in elk willekeurig stembureau van de gemeente Noordoostpolder te mogen stemmen. Daarnaast leidt beperking van het aantal stembureaus voor de kiezer tot een extra (te) grote afstand van woonadres naar het dichtstbijzijnde stembureau. Stembureaulocaties wijzigen is dan ook niet wenselijk en gebeurt uitsluitend als de locaties niet voldoen aan de eisen of indien een uitbater de locatie niet meer voor dit doel beschikbaar wil stellen. 

Reactie toevoegen

U bent hier