h

College terug naar dorpen voor overleg woningbouw

15 december 2015

College terug naar dorpen voor overleg woningbouw

Foto: SP

Wethouder Suelmann heeft gisteren de gemeenteraad toegezegd dat het college teruggaat naar de dorpen voor overleg over de plannen voor de toekomstige woningbouw. Tegelijkertijd heeft hij de behandeling van het document Ontwikkelperspectieven Noordoostpolder van de agenda gehaald. Aanleiding zijn de drie amendementen die door SP en PvdA-GL gezamenlijk zijn ingediend voor dit document.

Ontwikkelperspectieven Noordoostpolder beschrijft voor ieder dorp de globale plannen voor de toekomstige woningbouw. De basis voor het document zijn de dorpsvisies waarin de dorpen zelf de richting aan hebben gegeven voor hun ontwikkeling. Er zou volledige afstemming hebben plaatsgevonden tussen dorpsbelangen en gemeente over het geschetste beeld. Uit navraag door SP en PvdA-GL blijkt echter dat vier dorpen grote kanttekeningen hebben. Dit zijn Rutten, Kraggenburg, Ens en Luttelgeest.

Globaal zijn de kanttekeningen de volgende:

  • Rutten wenst op basis van haar woononderzoek woningen voor starters en ouderen, maar krijgt vrijstaande en twee-onder- een- kap woningen.
  • Kraggenburg wenst vanwege haar karakter rond het oude dorp rijwoningen en appartementen, maar krijgt vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen.
  • Kraggenburg wenst het groene veld in het centrum te behouden, maar het veld wordt bebouwd.
  • Ens heeft veel moeite met de drempel van 12 kopers alvorens er wordt gestart met de bouw van Ens-oost.
  • Luttelgeest heeft veel moeite met de voorgenomen verkoop van een kavel grond die mogelijk binnen afzienbare tijd nodig is voor woningbouw.

De SP is blij dat het college opnieuw gaat overleggen met de dorpen en hoopt dat dit resulteert in een aanpassing van de plannen naar de wensen van de dorpen. De SP vindt het wel jammer dat het debat over het document en de amendementen nu niet is gevoerd. Zeker omdat de dorpsbelangen allemaal aanwezig waren tijdens de vergadering. Voor niks dus? Het is van belang dat er duidelijkheid komt over de status van de onderliggende dorpsvisies: zijn de dorpsvisies leidend voor planontwikkeling of is het collegebeleid leidend? Wat bedoelt het college in dit kader met 'passend organiseren'?

Reactie toevoegen

U bent hier