h

Strijdt tegen handelsverdrag

10 september 2015

Strijdt tegen handelsverdrag

Foto: SP

Gemeentelijke en landelijke besluiten kunnen door TTIP zo in de prullenbak verdwijnen. Richtlijnen zoals genetisch gemodificeerd voedsel (gentech) kunnen door de EU en de gemeente Noordoostpolder verboden worden, waarbij het door TTIP toch via de achterdeur onze stad binnen kan komen. 

De EU en de VS onderhandelen over een ingrijpend vrijhandelsakkoord genaamd TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership). Het doel is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. Dat klinkt leuk, maar er zijn gevaren. TTIP kan een negatief effect hebben op onze investeringen, klimaat neutrale visie, bewoners, vrijheid van ondernemers (ZZP) en overige organisaties in gemeente Noordoostpolder. 

 

Wat is TTIP?

Het wegnemen van handelsbeperkingen komt neer op het wegnemen van standaarden die juist bedoeld zijn om burgers te beschermen. Allerlei standaarden staan onder druk, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en veiligheid. Als het verdrag wordt aangenomen, bestaat het risico dat lidstaten de vrijheid verliezen om zelf regels op te stellen. Een race to the bottom ligt voor de hand.

Jasper van Dijk over de gevaren van TTIP from SPnl onVimeo.

 

TTIP: schimmig en ondemocratisch 

Het verdrag bevat een hoofdstuk over “investeringsbescherming”. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een speciale rechtbank aan te klagen als zij menen dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. De rechtsstaat wordt gepasseerd, de democratie uitgehold.

De totstandkoming van het verdrag verloopt buitengewoon schimmig en ondemocratisch. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, gebeurt dat in ieder geval niet.

TTIP en Noordoostpolder - Schaliegas

Het is duidelijk dat Nederland geen schaliegas wil. Er kan daarom vanuit worden gegaan dat het huidige moratorium op schaliegasboringen binnenkort omgezet wordt in een permanent verbod. Maar het nieuwe handelsverdrag kan roet in het eten gooien: ons parlement kan, uit angst om aangeklaagd te worden, van een verbod afzien. Want Amerikaanse bedrijven kunnen straks misschien gigantische schadevergoedingen eisen omdat ze hier niet naar schaliegas mogen boren.”.

 

TTIP en landbouw

Met TTIP zullen de laagste productie-eisen gaan gelden, omdat producten met lagere eisen uit de VS hier op de markt mogen. Europese boeren worden dan weggeconcurreerd. Op korte termijn lijkt dat wel gunstig voor consumenten omdat de voedselprijzen zullen dalen. Maar op de lange termijn wordt men meer afhankelijk van importen omdat Europese boeren stoppen, en er dus problemen op gebied van voedselzekerheid – en veiligheid zullen ontstaan.

 

Openbare avond SP over TTIP

Op 18 september organiseert de SP een openbare avond over TTIP. Hierbij zal er een Europarlementariër aanwezig zijn om meer uitleg te geven. Om inwoners, maar vooral ook ondernemers te informeren over de gevaren van dit handelsverdrag.  
Gastsprekers:
Anne-Marie Mineur, Europarlementariër.
Foto: SP
Eric Smaling, Tweede Kamerlid
Foto: SP
Meer informatie over TTIP:

 

Reactie toevoegen

U bent hier