h

SP verzoekt college geen ouderbijdrage te innen bij nieuwe jeugdwet

29 maart 2015

SP verzoekt college geen ouderbijdrage te innen bij nieuwe jeugdwet

De SP dient een motie in in de raadsvergadering van maandag 30 maart waarin zij het college verzoekt geen ouderbijdrage te innen bij de nieuwe jeugdwet.

Met de invoer van de nieuwe jeugdwet op 1 januari van dit jaar moeten ouders een eigen bijdrage betalen wanneer hun kind wordt opgenomen voor psychiatrische zorg. De SP vindt dit niet eerlijk en verzoekt het college af te zien van het innen van deze ouderbijdrage. Er loopt namelijk een nationaal onderzoek naar de mogelijk ongewenste effecten van deze ouderbijdrage.

De overwegingen die door de SP worden aangedragen zijn dat de kosten kunnen oplopen tot 132 euro per maand of 1584 euro per jaar en dat de eerste signalen erop wijzen dat de ouderbijdrage een drempel op kan werpen, voor de meestal al kwetsbare gezinnen, om hulp te vragen.

Daarnaast speelt rechtsongelijkheid een rol. Voor een kind dat wordt opgenomen voor lichamelijke zorg hoeft geen eigen bijdrage te worden betaald. Voor de SP is het onwenselijk dat kinderen vanwege financiële redenen noodzakelijke psychiatrische zorg moeten ontberen.

Reactie toevoegen

U bent hier