h

Creatieve vergunningverlening verdient geen schoonheidsprijs

29 maart 2015

Creatieve vergunningverlening verdient geen schoonheidsprijs

Vandaag is het raadsvoorstel 'Aanvullen lijst verklaring van geen bedenkingen' behandeld in de raad. Het doel van het raadsvoorstel is het proces van de vergunningverlening voor het 'Bezoekercentrum Windpark' met ca. 2 maanden te versnellen zodat dit tijdig de deuren kan openen.

Het bezoekerscentrum is niet realiseerbaar binnen het huidige bestemmingsplan. Normaal gesproken wordt er in zulke gevallen voor de vergunningverlening een proces gevolgd waarin aan de raad een VVGB (Verklaring Van Geen Bedenkingen) wordt voorgelegd. De raad geeft dan toestemming voor de vergunningverlening. Dit is echter een langdurig proces. Om de realisatie van het bezoekerscentrum te versnellen heeft het college nu gekozen voor een andere weg, namelijk het aanvullen van de lijst van categorieën waarvoor het proces met de VVGB niet hoeft te worden gevolgd.

De lijst is eigenlijk is bedoeld voor algemene categorieën waarbinnen herhaaldelijk terugkerende projecten vallen en niet voor een specifieke eenmalige projecten zoals het 'Bezoekerscentrum Windpark'. Immers, door het steeds weer toevoegen van een nieuwe specifieke categorie aan de lijst, zou iedere willekeurige project kunnen worden gerealiseerd zonder VVGB. Dit kan niet de bedoeling zijn van de wetgever.

De SP vind de oplossing van de wethouder wel creatief, maar het verdient geen schoonheidsprijs. De fractie heeft een afweging moeten maken tussen het belang van een snelle realisering van het bezoekerscentrum en het handelen in de geest van de wet.

De wethouder heeft aangegeven dat het op de lijst zetten van de specifieke categorie 'Bezoekerscentrum Windpark' juridisch is toegestaan. Omdat het van groot belang is dat het bezoekerscentrum snel wordt gerealiseerd, zeker nu de bouw van het windpark in volle gang is, heeft de SP voor het raadsvoorstel gestemd. Wel is in de stemverklaring aangegeven dat het hier gaat om een uitzonderingssituatie. In de toekomst kan en mag er geen sprake kan zijn van een structurele omzeiling van de VVGB via de lijst met categorieën.

 

Reactie toevoegen

U bent hier