h

Wethouder beantwoordt vragen niet

13 januari 2015

Wethouder beantwoordt vragen niet

Wethouder Suelmann heeft geweigerd vragen van de SP over de ontwikkelingen m.b.t. Emmeloord-centrum publiekelijk te beantwoorden. Tijdens het vragenhalfuur voorafgaand aan de RTG van gisteren beriep Suelmann zich op de geheimhouding die rust op de besloten RTG van 18 december over het Stadshart.

De SP heeft getracht met de vragen aan te sluiten bij de vragen die leven bij de inwoners van Noordoostpolder over de huidige stand van zaken rond De Deel. De vragen zijn:
1. Verwacht Provast op termijn een nieuwe belegger te kunnen vinden?
2. Is Provast van mening dat Emmeloord-centrum binnen nu en 5 jaar kan worden gerealiseerd?
3. Verwacht het college dat het project Emmeloord-centrum in de huidige vorm binnen nu en 5 jaar zal worden gerealiseerd?
4. Wat is het doel van de huidige communicatie met Provast: realisatie van het huidige of een ander plan op korte termijn, realisatie van een plan op middellange termijn (5 jaar), realisatie van een plan op lange termijn (10 jaar) of misschien wel afstel van het plan?

Het doel van de SP is niet geweest om een gedetailleerde beantwoording van de vragen te verkrijgen. Dit is onwenselijk omdat een gedetailleerde beantwoording de juridische en de financiële positie van de gemeente ten opzichte van Provast zal schaden. Daarvoor heeft de SP begrip. Het doel is wel om publiekelijk uitgelegd te krijgen waarom een gedetailleerde beantwoording op dit moment niet mogelijk is, gevolgd door een globale beantwoording. Een globale beantwoording is naar de opinie van de SP mogelijk zonder de geheimhouding te schenden en zonder juridische schade te veroorzaken. De inwoners worden dan voorzien van enige (democratische) informatie. De totale weigering van Suelmann om de vragen te beantwoorden is niet alleen jammer en een gemiste kans, het is ook opmerkelijk. Tijdens de raadsvergadering van 15 december deelde hij wel globale informatie publiekelijk. Hij zei toen dat 'het plan voorlopig niet wordt uitgevoerd' en 'zolang het college het met Provast niet eens is over de te volgen aanpak, is het ook juridisch ingewikkeld, zo niet onmogelijk, dat een en ander zal worden ontwikkeld'.

De SP zal niet meer naar de besloten RTG's (commissievergaderingen) rondom De Deel gaan. Politiek hoort zoveel mogelijk in de openbaarheid plaats te vinden en niet in de achterkamertjes.

Reacties

Goede vragen van de SP. Vooral ook omdat die vragen inderdaad leven bij de inwoners.
Tip: wanneer de wethouder zo nadrukkelijk de uitnodiging van de SP om een statement te maken richting inwoners negeert, constateer dat dan publiekelijk.
Zeg dan na beantwoording van de wethouder iets in de trant van: de SP constateert dat het college er niets aan gelegen is inwoners te laten weten in wat voor soort proces we zitten en op welke termijn er uitsluitsel komt over het vervolgproces.
Goed dat de SP aan de inwoners denkt. College doet dat qua communicatiestrategie overduidelijk niet ....
Keep up the good work!

Reactie toevoegen

U bent hier