h

Waarom de SP tegen de verordening Participatiewet is!

15 december 2014

Waarom de SP tegen de verordening Participatiewet is!

 

Door de Participatiewet is het vanaf 2015 niet meer mogelijk voor nieuwe mensen om in te stromen in de sociale werkvoorziening. Dit is onwenselijk, de SP wil dat de sociale werkplaatsen ook na 2015 open blijven voor nieuwe instroom.

De massale herkeuring van mensen met een Wajong-uitkering is onwenselijk. Het leidt tot onzekerheid en rechtsongelijkheid omdat een deel van deze mensen eerder te horen heeft gekregen dat er nooit meer een herkeuring zou plaatsvinden. De SP is tegen de verslechtering in de regeling voor jonggehandicapten. Deze mensen zijn jaren in de steek gelaten en onvoldoende begeleid naar werk. Velen willen dolgraag aan het werk, maar er zijn te weinig werknemers die hen willen opnemen. DE SP vindt dat werkgevers ruimte moeten maken voor jonggehandicapten en dat zij hulp moeten krijgen bij het creëren van deze banen.

En dan hebben we het nog niet over de WWB-ers, de bijstandgerechtigden, gehad. De Participatiewet zet in op een tegenprestatie op een wijze waarvan de beoordeling ligt bij de omgeving. Dit is zeer discutabel te noemen. Het kan niet anders dan dat deze tegenprestaties leiden tot werkverdringing en dat verzwakt de arbeidsmarkt weer. Op deze wijze worden mensen gevangen in het systeem, waarvan het juist de bedoeling is om hieruit te komen.

Voor de SP is het dan ook onmogelijk om in te stemmen met de verordeningen die tijdens de Raadsvergadering aan de orde komen.

Reactie toevoegen

U bent hier