h

SP: 'Gemeente weigert wet uit te voeren'

17 november 2014

SP: 'Gemeente weigert wet uit te voeren'

SP fractievoorzitter Tjitske Hoekstra is boos op de burgemeester: “Burgemeester Van der Werff weigert de raadsvergoeding van de drie SP-raadsleden over te maken op het rekeningnummer naar hun keuze en daarmee weigert hij de wet uit te voeren”.

Vanaf de dag na de verkiezingen in het overmaken van de raadsvergoeding onderwerp van discussie tussen de SP-fractie en de burgemeester. “Het is te gek voor woorden. Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen op welk rekeningnummer je een betaling laat overmaken, dat recht is vastgelegd in artikel 116, lid 2 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. De gemeente verwacht dat haar inwoners zich aan de wet houden, maar weigert zelf de wet uit te voeren”, aldus Hoekstra.

De SP-raadsleden voelen zich gesterkt door de mening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG geeft op haar website klip en klaar aan 'dat raadsleden een rekeningnummer bij de gemeente opgeven waar de gemeente de raadsvergoeding zonder enige terughoudendheid op moet storten. Wat raadsleden verder met de raadsvergoeding doen, is niet aan de gemeente ter beoordeling'.

Hoekstra: “Alle argumenten die de burgemeester tot nu noemt, rechtvaardigen niet dat hij toestaat dat de gemeente zichzelf niet aan de wet hoeft te houden. Dat raadsleden 'zonder last' stemmen, doet niet ter zake. Gekozen raadsleden moeten inderdaad de vrijheid hebben om te stemmen, maar in alle partijen worden volksvertegenwoordigers geacht zich te houden aan het verkiezingsprogramma, de afspraken in de fractie én aan een afdrachtregeling.” Daarnaast is het gewoon een principe kwestie volgens de Burgemeester.

De SP raadsleden zien zich genoodzaakt een advocaat in te schakelen om te bewerkstelligen dat de gemeente hun raadsvergoeding overmaakt op het door hen opgegeven rekeningnummer. “Mocht burgemeester Van der Werff bij zijn weigering de wet uit te voeren blijven, dan wenden wij ons tot de rechter”, aldus Hoekstra.

De reden waarom de fractieleden hun raadsvergoeding naar een bankrekening naar keuze willen laten overmaken, komt voor uit de solidariteit met al die mensen die hard werken voor de SP maar er niets voor krijgen, om niet te willen verdienen aan de inwoners die je vertegenwoordigd en om de scholing en het activisme van de eigen partij te steunen zodat we meer voor de mensen kunnen doen.

Reactie toevoegen

U bent hier