h

18e Congres

4 juni 2012

18e Congres


Op zaterdag 2 juni 2012 vondt het 18e SP-congres plaats in Breda. Ruim duizend SP’ers vanuit het hele land overspoelden de stad om in het Chassé Theater de koers van de partij vast te stellen en om de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen te kiezen. Op de bovenstaande foto's waren alle afgevaardigden en gasten uit Flevoland.

Het was een geslaagde dag waarop de SP veel eensgezindheid en zelfvertrouwen uitstraalde. Er werden belangrijke besluiten genomen met het oog op de toekomst van de partij en op die van Nederland.


Er werd tijdens het congres vooral gewerkt. Ongeveer duizend SP-afgevaardigden uit het hele land dachten samen na over het congresstuk ‘1 VOOR ALLEN’. Daarin wordt opgeschreven hoe de SP Nederland en Europa socialer en rechtvaardiger wil maken.

De SP is een door en door democratische partij. Er wordt bij de SP niets beslist in achterafkamertjes. Over een belangrijke zaak als een politiek programma praten alle leden met elkaar. Eerst in de plaatselijke afdelingen en in de regio’s, en zaterdag 2 juni dus in Breda, op het landelijke congres. Zo doe je dat, als grote politieke partij met verantwoordelijkheidsgevoel.


Meteen na de pauze werd het congres verrast met een schitterend filmpje waarin de kern van ROOD goed samengevat wordt: samen met jongeren de wereld veranderen. Oud-voorzitters Leon Botter en Renske Leijten, Kamerlid én ROOD-lid Manja Smits en fractievoorzitter Emile Roemer spraken in het filmpje over ROOD. Een activistische vereniging die er niet is om 'politiekje' te spelen of amendementen te schrijven, maar om de wereld te verbeteren.

Maar een congres van de SP is nooit een saaie boel. Er is muziek, er zijn sprekers, er worden verdienstelijke leden in het zonnetje gezet, en er worden filmpjes vertoond, onder andere over de verbouwing van het nieuwe SP-partijkantoor in Amersfoort. Bovendien bieden die honderden SP’ers uit het hele land een kleurrijk beeld, met een voorkeur voor tomatenrood.



Ook is onze lijsttrekker voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 12 september gekozen. Cabaretier Guido Wijers deed nog een poging zich kandidaat te stellen. Tijdens zijn optreden gaf hij zijn visie op de SP en Nederland. Helaas voor hem is toch Emile Roemer met grote meerderheid verkozen tot lijsttrekker van de SP. Op naar 12 september!

Reactie toevoegen

U bent hier