h

Sp nop steunt voedselbank

16 december 2011

Sp nop steunt voedselbank


SP Noordoostpolder zet zich in voor de voedselbank die gevestigd is in Emmeloord in de Nijenbeek 4.
Bij deze voedselbank worden er helaas 105 gezinnen gesteund. Dit zijn 380 mensen waarvan 48% jonger dan 18 jaar zijn. De huur van het onderkomen kost per jaar 7800 euro exclusief de energiekosten. Er staan bij de voedselbank 11 vriezers waarin alles wordt bewaard.

De voedselbank heeft gevraagd om 6500 euro om te helpen om daar te blijven. De 3000 euro waarderingssubsidie deze wordt wel verleend. Het gaat nu om de 3500 euro subsidie. Deze extra subsidie omgerekend is 17 euro per persoon, per gezin die er gebruik van maken, als je het verdeeld onder de inwoners van de NOP dan zou dit 0,14 cent per inwoner zijn.

Donderdag 8 december waren wij aanwezig bij de voedselbank, dit om de commissieleden van de Commissie Samenleving aan te moedigen te pleiten voor voldoende subsidie voor de voedselbank. Zij hebben de subsidie nodig om de huur aan woningcorporatie Mercatus te kunnen betalen. De commissieleden zijn uitgenodigd door de Voedselbank om het pand te bekijken.Op donderdag 15 december was er een raadsvergadering in het gemeentehuis. Toen werd er beslist of de voedselbank daadwerkelijk een subsidie gaat krijgen voor dit komende jaar. Wat wij als SP willen is dat er een structurele subsidie aan de voedselbank wordt verstrekt.

De SP is in principe tegen voedselbanken, wij vinden dat in een rijk land zoals Nederland geen honger geleden mag worden. De overheid/gemeentes horen voor zijn inwoners te zorgen. Zolang dit niet gedaan wordt, zijn de voedselbanken heel belangrijk voor de minima.Dit is dan ook de reden waarom wij bij deze raadsvergadering als SP aanwezig waren. Hiervoor hadden wij posters en pamfletten gemaakt. Deze pamfletten werden uitgedeeld aan alle raadsleden die het gemeentehuis  betraden. Op de posters staat de tekst  “NOP verbouwt de Deel! Een blijvende subsidie voor de voedselbank is teveel?”.Om 19.00 uur stonden wij paraat voor het gemeentehuis. Het viel natuurlijk mooi op dat wij er met onze mooie rode jassen en onze blauwe protest posters/borden stonden. Om 19.30 uur zaten wij netjes op de publieke tribune met onze rode jassen. D66 werd omringd door rood, waar ze wel een beetje ongemakkelijk door werden.

Wethouder Hennie Bogaards-Simonse: “De voedselbank zou na 5 jaar zo langzamerhand wel zelfvoorzienend moeten zijn”. Zij raadt dan ook de motie die is ingediend sterk af, omdat er meer zelfstandig ongesubsidieerde hulpverlenende instanties zijn. “Wat als zij in januari op de stoep staan, omdat ze ook niet helemaal uitkomen, wat is dan uw reactie? Moet er dan ook maar extra geld bij? En waar blijven we dan me onze bezuinigingen? Aldus Wethouder Hennie Bogaards-Simonse.

De voedselbank krijgt in eerste instantie 3.000 euro. Halverwege volgend jaar volgt dan nog eens 3.500 euro. Dat laatste bedrag wordt alleen uitbetaald als de Voedselbank maatregelen heeft getroffen om vanaf 2013 op eigen benen te kunnen staan. De gemeente gaat de vrijwilligers begeleiden om dat voor elkaar te krijgen. U bent hier