h

VVD pleit voor schijnveiligheid

24 januari 2016

VVD pleit voor schijnveiligheid

Foto: SP

Met regelmaat is er een politieke partij in onze gemeente die vragen stelt over het eventueel sluiten van de Spoed Eisende Hulp (SEH) post van het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord. Maar er is al jaren geen SEH meer in Emmeloord dus ook geen sprake van nog te sluiten….

Om de status SEH te mogen zijn moet een ziekenhuis aan allerlei kwaliteitseisen voldoen: gespecialiseerde SEH verpleegkundigen – SEH artsen – een röntgenafdeling – een laboratorium en dat 24 uur per dag.

De huisartsen van de Noordoostpolder maken gebruik van het ziekenhuis als huisartsenpost. Aan een huisartsenpost worden hele andere eisen gesteld.  Zo’n post hoeft niet bemand te zijn met verpleegkundigen en dergelijke. Een arts kan op huisbezoek gaan, zonder dat er nog een arts op de post achter blijft. Er zijn over het algemeen geen verpleegkundigen aanwezig.

Wat maakt de huisartsenpost in de Noordoostpolder zo kwetsbaar? De meeste huisartsenposten zijn geheel of gedeeltelijk (snachts)  in een ziekenhuis gepositioneerd. Zo komt men nooit voor een dichte deur te staan wanneer men zonder bellen toch naar een huisartsenpost gaat. De huisartsen en ziekenhuizen liften op elkaar mee. Een goede zaak.

Nu is het Antonius ziekenhuis in Emmeloord geen ziekenhuis, maar een dependance van Sneek. Er zijn ‘s nachts of in het weekend geen patiënten en daarmee is het niet nodig dat er personeel aanwezig is. Nu faciliteerde het ziekenhuis de huisartsen eerst nog met een bewaker en een verpleegkundige. Maar ook die hebben ze nu terug getrokken vanwege de kosten. De huisartsen moeten dus zelf hun eigen huisartsenpost weer inrichten. Voor die enkeling die zonder bellen naar de post gaat, loopt nu dus de kans dat hij/zij voor een dichte deur staat. Daarom:

  • Bij echte spoed belt men 112 of rij je zelf naar een ziekenhuis, geen dependance zonder SEH
  • Bij een  minder spoedeisend karakter belt men de huisartsenpost. Zoals ook de afspraken in Nederland is.
  • Doet men dat niet, dan neemt men het risico dat men voor een gesloten deur komt.

Opnieuw worden er vragen gesteld, nu door de VVD, over de stand van zaken van de SEH in Emmeloord. Dit zijn vragen voor de bühne, want Emmeloord heeft al jaren geen SEH meer en zal er ook niet komen.

De SP heeft de wethouder als een aangesproken over de verkeerd gebruikte termen als huisartsenpost – spoedpost – SEH. Zij gaf de SP gelijk dat de termen verkeerd gebruikt werden en zou hier rekening mee houden.

De VVD stelt nu voor om de ambulancepost ‘s nachts in het ziekenhuis aan te laten sluiten. Maar daarmee is het nog geen SEH meer, en wat als de ambulances weg zijn voor een rit?

De vragen van de VVD roepen op tot schijnveiligheid en dat is pas gevaarlijk!!

 

Reactie toevoegen

U bent hier