h

Bezuinigingen Passend onderwijs

28 februari 2012

Bezuinigingen Passend onderwijs


SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft onderwijsminister Van Bijsterveldt dinsdag 14 februari 2012 opgeroepen af te zien van de bezuinigingen op het basisonderwijs. ‘Bijna 1 miljard wordt bezuinigd terwijl de kosten toenemen. Binnenkort spreekt de Kamer over de korting van 300 miljoen op zorgleerlingen in het kader van het zogenaamde passend onderwijs. Tegelijk komt de regering met een plan voor prestatiebeloning waar niemand op zit te wachten.’




De Volkskrant berichtte maandag 13 februari over de toenemende problemen die scholen in het basisonderwijs hebben vanwege de bezuinigingen. De kosten voor het onderwijs nemen toe, net als die voor het onderhoud van de gebouwen, terwijl er minder geld binnenkomt. Daar komt bij dat door de bezuinigingen op het speciaal onderwijs steeds meer zorgleerlingen naar reguliere basisscholen moeten. Hierdoor worden de klassen groter en hebben leraren minder tijd voor leerlingen, terwijl juist zorgleerlingen gebaat zijn bij meer aandacht.


‘Niemand in het onderwijs wil prestatiebeloning, die leidt tot onenigheid in de lerarenkamer. En niemand in het onderwijs wil de bezuiniging van 300 miljoen op zorgleerlingen. De oplossing is simpel: Van Bijsterveldt zou beide plannen moeten schrappen’, aldus Van Dijk tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.


De SP is gestart met een kleurplatenactie tegen de bezuinigingen op het ‘passend onderwijs’. Inmiddels zijn al meer dan 1200 inzendingen binnen. Tijdens het vragenuur las Van Dijk voor uit een brief die hij van een leerling ontving: ‘Alle juffen moeten blijven. Dit is dom van jullie.’ Geweldig verzonnen maar het mooie is deze kleurplaat komt uit de Noordoostpolder, van een leerling van ´De Optimist´.


Bekijk hier de uitzending van het Vragenuurtje terug.


 


 

U bent hier