h
Verkiezingsprogramma 2018

Leefbaarheid


Het moet aantrekkelijk blijven om op het platteland te wonen. Een dorp wordt levendig door het organiseren van activiteiten en het stimuleren van projecten. Daarnaast is het voor ondernemers belangrijk dat ze ondersteund worden, zodat ze bijvoorbeeld een ambachtelijk product op de markt kunnen brengen of een internetwinkel op kunnen zetten. Wat een stad aantrekkelijk maakt is de drukte, de vele activiteiten die er georganiseerd worden en de hogere werkgelegenheid. Op het platteland moet dit meer gestimuleerd worden. 

Samenwerken is ook van groot belang om de leefbaarheid op het platteland te vergroten. Het voordeel is dat dorpsgenoten elkaar vaak al kennen en de lijnen tussen mensen dus kort zijn. Op deze manier kan samenwerking heel makkelijk en snel ontstaan. Een voorbeeld van een project waarbij samenwerking centraal staat, is de ‘MFA - Rutten’ of ‘MFC-Sport – Espel’. Door samenwerking kun je meer brainstormen en ideeën ontwikkelen, makkelijker projecten opzetten en de lasten dragen.

De gemeente hoort in dit soort projecten een ondersteunende rol te hebben, zowel ambtelijk als financieel.  Het moet aantrekkelijk blijven om op het platteland te wonen. Een dorp wordt levendig door het organiseren van activiteiten en het stimuleren van projecten. Daarnaast is het voor ondernemers belangrijk dat ze ondersteund worden, zodat ze bijvoorbeeld een ambachtelijk product op de markt kunnen brengen of een internetwinkel op kunnen zetten.  Wat een stad aantrekkelijk maakt is de drukte, de vele activiteiten die er georganiseerd worden en de hogere werkgelegenheid. Op het platteland moet dit meer gestimuleerd worden. 

Samenwerken is ook van groot belang om de leefbaarheid op het platteland te vergroten. Het voordeel is dat dorpsgenoten elkaar vaak al kennen en de lijnen tussen mensen dus kort zijn. Op deze manier kan samenwerking heel makkelijk en snel ontstaan. Een voorbeeld van een project waarbij samenwerking centraal staat, is de ‘MFA - Rutten’ of ‘MFC-Sport – Espel’. Door samenwerking kun je meer brainstormen en ideeën ontwikkelen, makkelijker projecten opzetten en de lasten dragen.

De gemeente hoort in dit soort projecten een ondersteunende rol te hebben, zowel ambtelijk als financieel. 

LEEFBAARHEID DORPEN
2.1 De gemeente stimuleert en werkt mee aan burgerinitiatieven ter bevordering en  
instandhouding van de leefbaarheid. 

2.2 Sportvoorzieningen in de dorpen moeten in stand worden gehouden.

2.3 Afstemmen met dorpsbelangen is belangrijk. 

VERVOER (VERVOERSBELEID)
2.4 Er moet een een veilige en betaalbare vervoersvoorziening zijn tussen de verschillende dorpen. Hierover moet overleg blijven plaatsvinden met de provincie.

2.5 OV-Oplaadpunten in de Noordoostpolder 24/7 bereikbaar.

2.6 Gemeente moet actief inzetten op treinverbinding (Zuiderzeelijn).

2.7 Voor jongeren moeten er vervoer zijn die hen veilig naar plekken in de Noordoostpolder brengen waar evenementen/uitgaansactiviteiten worden georganiseerd. 

WONEN (WOONBELEID)
Er moet vol worden ingezet op groei van de werkgelegenheid, en daar moet de woningbouw op aansluiten. Het uitgangspunt van de SP is: Niet slopen maar renoveren.

2.8 In de prestatieafspraken van de gemeente met Mercatus zal het volgende opgenomen moeten worden:
• Er moeten voldoende (betaalbare) sociale huurwoningen moeten zijn.
• De wachttijd mag maximaal een half jaar zijn.
Grote renovatieprojecten in samenspraak met de huurders.
• De gemeente moet de relatie tussen huur en inkomen bewaken.
Schulden mogen niet leiden tot uit huiszetting.
Realisatie van energieneutrale woningen mag niet leiden tot hogere lasten voor 
huurders in de sociale huursector.

2.9 Bij nieuwbouwprojecten mogen projectontwikkelaars niet het beleid bepalen.

HUISVESTING ARBEIDSMIGRANTEN
Arbeidsmigratie moet beter worden geregeld. Werkgevers kunnen geen beroep doen op buitenlandse arbeidskrachten als er geen garanties zijn voor het uitbetalen van gelijk loon voor gelijk werk en voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten. Inzet van illegale arbeid is schadelijk voor binnen- én buitenlandse arbeidskrachten en moet worden voorkomen. Wanneer de locaties van huisvesting van migranten gelijkmatig wordt verdeeld, bevorderd dit een klimaat van integratie en zorgt ervoor dat de polder leefbaar blijft voor iedereen.

2.10 Locaties in het buitengebied mogen maximaal 150 arbeidsmigranten huisvesten, locaties in woonhuizen in de kernen maximaal 4.

2.11 Een betere spreiding van de huisvesting locaties. De minimale afstand tussen de locaties worden niet verkleind, maar blijven gelijk aan die uit 2017.

2.12 De gemeente handhaaft op (il)legale bewoning door arbeidsmigranten.

2.13 Strenge controle op de veiligheid en normen van huisvesting is nodig.

INTEGRATIE
Voor een goede leefbaarheid is het van belang dat alle inwoners onderdeel zijn van de 
maatschappij.

2.14 Nieuwkomers moeten bekend zijn met onze manier van leven. De gemeente zorgt voor toegankelijke informatie. 

2.15 Initiatieven om de Nederlandse taal te leren moet worden gefaciliteerd (bijv. vrouwen- en mannencentrum). Het spreken van de taal is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in onze samenleving.

2.16 Eerder en betere begeleiding voor statushouders. Ook bij het verwerken van trauma’s en verdriet over achtergelaten familieleden. Mensen die kwetsbaar zijn nemen we bij de hand, we helpen ze verder en geven ze actief nazorg.

SOCIALE WIJKTEAMS 
2.17 De toegang tot sociale wijkteams moet duidelijk en laagdrempelig zijn. Dit vraagt een proactieve opstelling.

2.18 Een diversiteit aan expertises is van groot belang binnen de wijkteams om goed aan te kunnen sluiten bij de hulpvraag.

RECREATIE
Goede recreatiemogelijkheden verhogen de leefbaarheid van de gemeente Noordoostpolder.

2.19 Er moete voldoende ontspanningsmogelijkheden zijn.

2.20 De tarieven moeten zodanig zijn dat iedereen er gebruik van kan maken. 

2.21 De gemeente stimuleert nieuwe initiatieven op recreatiegebied.

2.22 Op boerderijen mogen recreatieve initiatieven worden genomen.

2.23 Het buitenbad blijft open. 

2.24 De subsidie voor de kinderboerderij moet blijven. 

2.25 De Wellerwaard blijft vrij toegankelijk inclusief (verlicht) parkeren.

Uitgaan in de Noordoostpolder
2.26 Meer festivals en evenementen voor iedereen.

2.27 De gemeente moet initiatieven voor uitgaansmogelijkheden stimuleren.

2.28 Discriminatie in de horeca tegengaan.

Koopzondag
2.29 Koopzondagen voor winkels in overeenstemming met alle ondernemers.

2.30 Wij willen dat de kleine ondernemer wordt beschermd tegen het grote geld, er moet eerlijke concurrentie zijn, niet het neo-liberale marktmechanisme tot het uiterste.

BUURTHUIZEN
2.31 Er moeten voldoende ontmoetingsplekken in buurten zijn. 

2.32 Buurthuizen blijven behouden en in eigendom van de gemeente. 

2.33 Zelfbeheer van buurthuizen wordt gestimuleerd. Buurthuizen zijn op tijden open dat er het meeste behoefte aan is, dus ook later op de avond en tijdens weekenden en de vakantieperiode.

U bent hier