h

Roemer in Dronten

25 januari 2012

Roemer in Dronten


Emile Roemer op de foto bij de stand van de NOP

Maandag 23 januari was Emile Roemer te gast in Dronten. Gezien de moeilijke tijden die de sociale werkvoorziening tegemoet gaat was het werk in de sociale werkplaats het thema van deze avond zijn. Daarom waren op deze avond ook de heren Onno Vermooten, de directeur van Concern voor Werk en Gert Jan Tommel, bestuurder van de Abvakabo aanwezig.

Wij als Noordoostpolder wilden hier natuurlijk ook maar al te graag bij zijn. We zijn optijd vertrokken vanuit Emmeloord om een goed plaatsje te kunnen bemachtigen bij deze bijzondere bijeenkomst. De zaal stroomde al snel vol. Uiteindelijk zijn er ongeveer 200 mensen aanwezig geweest.

De avond begon met een welkomstwoord van Jan Preuter, voorzitter van de afdeling Dronten. Tevens begeleidt hij de Noordoostpolder bij het opstarten van een eigen afdeling. Jan vertelde wat Dronten de afgelopen tijd heeft gedaan en dat ze opzoek zijn naar meer actieve leden in Dronten. Dit was eigenlijk ook een avond om kennis te maken me de SP in Dronten. Ook werd natuurlijk de Noordoostpolder heirin genoemd, dat wij goed op weg zijn en binnenkort de status 'afdeling in oprichting' kunnen krijgen. Toen kwam de vraag "Zijn hier ook mensen uit de noordoostpolder", waarop ongeveer 17 mensen hun hand enthousiast op staken.

Hierop volgend hield Emile Roemer een kort welkomstwoord, natuurlijk werd hier ook in vermeld dat de SP in de peilingen op dit moment de grootste partij is in Nederland. Volgens de SP-leider, gaan we gewoon door, niet gek doen. De eerst volgende verkiezingen zijn in 2015. Het is een leuk compliment maar veel meer is het niet.

Hierna ging Emile Roemer in debat met Onno Vermooten, directeur van Concern voor Werk, en Gert Jan Tommel, bestuurder van de Abvakabo FNV. Tijdens de pauze konden mensen hun vraag opschrijven voor de SP-leider, die dan na de pauze werden beantwoord.



De samenwerking met de rechtse partijen.
Een van de aanwezigen vroeg of de socialisten na de verkiezingen de samenwerking met VVD en PVV zouden zoeken. De vraagsteller refereerde hierbij aan het geruchtmakende interview dat Emile Roemer begin deze maand gaf aan ochtendkrant Trouw. In dit artikel geeft de fractievoorzitter aan dat hij openstaat voor samenwerking met andere partijen. Roemer: "Zolang wij geen 76 zetels halen, zullen we moeten samenwerken met andere partijen. In het interview met Trouw heb ik aangegeven dat ik met bijna iedereen kan regeren. Natuurlijk is samenwerking met de VVD niet onze eerste keus. Het is immers het huidige VVD-beleid waar wij het zo hartgrondig mee oneens zijn. Ideologisch staan de liberalen mijlenver van ons af. En dat geldt ook voor de PVV. Geert Wilders komt namelijk uit de schoot van de VVD. Dus als je mij vraagt hoe groot de kans is dat de SP en de PVV tot een akkoord komen, denk ik dat deze kans vergelijkbaar is met de waarschijnlijkheid van een fusie tussen Ajax en Feyenoord."

Samen werken met de linkse partijen.
Emile Roemer gaf aan dat zijn voorkeur voor samenwerking ligt bij partijen die meer overeenkomsten hebben met de SP. "Op onderwerpen waar je het samen over eens bent, moet je de handen ineen slaan," aldus Roemer. De SP-voorman wees naar succesvolle acties die gezamenlijk zijn gedragen, zoals de grote Armoede werkt niet-manifestatie in Den Bosch en de recente nieuwjaarsbijeenkomst Een ander Nederland.

In het licht van de linkse samenwerking werd Roemer gevraagd naar de initiatiefwet Mooi Nederland, waarmee oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en D'66 opkomen voor natuurbehoud nu en in de toekomst. "Waarom was de Socialistische Partij niet bij de presentatie van deze initiatiefwet? Vinden jullie natuurbehoud niet belangrijk?", aldus de vraagsteller. Roemer reageerde humeurig: "Dat is heel eenvoudig, omdat wij niet gevraagd zijn. Het is onbegrijpelijk, want wat zij willen, willen wij ook. Er zal er wel eentje bij gezeten hebben die ons er niet bij wil hebben. Onvoorstelbaar, wat mij betreft is dit weer een stapje terug in de progressieve samenwerking."

Gulden
"Nee, dat is geen goed idee," antwoordde de politicus op de vraag of Nederland de gulden zou moeten herinvoeren. Roemer: "De euro inruilen voor de gulden kost klauwen met geld en zal waarschijnlijk een maatschappelijke en economische chaos tot gevolg hebben."
 

Afloop
Na afloop van deze avond nam Emile Roemer alle tijd om ook nog even met zijn 'fans' op de foto te gaan of toch nog een vraag van iemand te beantwoorden. Het was een geweldig inspirerende en informerende avond. Wij hopen dat afdeling Dronten hier nog wat enthousiaste nieuwe leden uit weet te krijgen.

(Bron tekst: https://elburg.sp.nl, neem ook hier eens een kijkje)

U bent hier